Цьогоріч, схоже, що люди, які перебувають в зручних кріслах затишних службових кабінетів, вирішили побити відразу кілька рекордів.  Втім, посадовці аж ніяк не сподівалися, що одного не зовсім привітного дня їх, окрилених владою та відчуттям безкарності, все таки візьмуть за руку, яка брала хабарі. Тож рекорди вийшли кримінальними. Так,  цього року  посадовці отримали на третину більше хабарів, збільшивши на стільки ж і середній розмір хабара. А от чи поставить своєрідний рекорд Феміда, притягнувши винних до реальної відповідальності. покаже час.

Заходи органів  внутрішніх справ, спрямовані на припинення свавілля корумпованих чиновників, викриття фактів хабарництва та інших видів  кримінальної корупції, насамперед в  центральних та регіональних органах  влади і управління, а також  з боку посадовців, що мають дозвільні та регулятивні повноваження, дали свої результати У цьому році викрито 17 тис.738 злочинів у сфері службової діяльності (минулого року ця цифра становила 17 тис.886), у тому числі 2 тис. 778 - пов'язаних з хабарництвом (м.р. 2 тис. 952).

Шкода, завдана  чиновниками, яких платники податків старанно утримували за власний кошт, досить висока. Збитки по кожному дев‘ятому злочину, викритому у сфері службової діяльності, перевищують 100 тисяч гривень. Цей показник встановив своєрідний кримінальний рекорд – він найвищий за останні роки.

Більше цього  року і посадовців, які притягуються до кримінальної відповідальності за порушеними кримінальними справами  - 8,8 тис. осіб.  За скоєні службові злочини до кримінальної відповідальності притягується 1 522 службовці органів влади та управління, які  причетні до вчинення 2 609 посадових злочинів.  

Серед згаданих службовців цих категорій 707 керівників органів влади та управління, у  тому числі 24 обласного рівня, 34 голів  райдержадміністрацій та їх заступників, 85 начальників управлінь, відділів та їх заступників.

На встановлення ще одного своєрідного рекорду можна  претендувати, враховуючи кількість  викритих посадовців обл- та райдержадміністрацій. До відповідальності притягується ціла низка посадовців – з Вінницької, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Луганської, Одеської, Тернопільської, Херсонської, Чернівецької і Черкаської ОДА, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, майже сім десятків  - з районних державних адміністрацій в Вінницькій, Київській, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Одеській, Полтавській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернігівській, Чернівецькій областях, АР Крим та м. Києві. Також  по кримінальних справах проходять посадові особи Державних комітетів ветеринарної медицини України та з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду України, Держприкордонслужби України, Державної екологічної інспекції та Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, Інспекції контролю за цінами.

У кримінальних справах про хабарництво  не рідко фігурують посадовці, які обіймають досить високі посади в органах влади.

На  Київщині за матеріалами Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України викрито заступника одного з міських голів, якого затримано на «гарячому» при отриманні частини хабара в сумі 2,6 мільйона гривень (вимагав 500 тисяч доларів США) від громадянина за позитивне вирішення питання щодо передачі корпоративних прав товариства з обмеженою відповідальністю та укладання договору оренди на земельну ділянку площею 10 га.

На  Харківщині до 10 років  позбавлення волі із конфіскацією усього належного йому майна засуджено одного з міських голів,  який цього року вимагав хабара в сумі 250 тисяч доларів США. Його  затримано на «гарячому» при отриманні частини хабара у сумі 900 тисяч гривень за вирішення питання про виділення п'яти земельних ділянок загальною площею 0,5 га з цільовим призначенням - житлова громадська забудова, а також п'яти земельних ділянок загальною площею 8 га для ведення особистого сільського господарства, та підписання витягу з рішень сесій міськради з вказаного питання.

На Одещині районним судом винесено вирок, згідно з яким посадовця однієї із державних адміністраційз конфіскацією усього належного йому майна за вимагання 10,5 мільйона гривень хабара за виділення земельної ділянки загальною площею 8 га на узбережжі Чорного моря. Посередника засуджено до 8 років позбавлення волі з конфіскацією усього належного йому майна. засуджено до десяти років позбавлення волі

На Дніпропетровщині на вісім років позбавлення волі засуджено голову та його помічника однієї з міських рад області, яких працівники  ДДСБЕЗ затримали після отримання хабара в сумі 600 тисяч доларів США за виділення земельної ділянки.

У місті Севастополі  до суду направлено цьогорічну кримінальну справу, порушену стосовно голови та члена правління кооперативу, які вимагали хабара в сумі 450 тисяч доларів США (3 мільйони 870 тисяч гривень) від приватного підприємця, як представника 50 фізичних осіб, за прийняття останніх до цього кооперативу й надання їм у постійне користування земельних ділянок (загальна площа 50 га). Зловмисники були затримані «на гарячому» під час отримання частини хабара в сумі 200 тисяч доларів США.

Працівниками  Державної служби боротьби з економічною  злочинністю викрито  цілу низку резонансних  службових злочинів.

Так, працівники ДДСБЕЗ викрили посадовців Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи та Державного комітету ветеринарної медицини України, 1,2 мільйона гривень. які, входячи до складу тендерного комітету, в інтересах третіх осіб прийняли рішення про закупівлю тест-систем і хімреактивів в одного учасника, чим завдали збитки державі на суму 24 мільйони гривень. За цим фактом Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу. Крім того, порушено кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем службовими особами одного з комітетів Державного комітету ветеринарної медицини України, які незаконно прийняли рішення про застосування процедури закупівлі лабораторного обладнання та приладів у одного учасника товариства з обмеженою відповідальністю за ціною, що значно перевищує ринкову. У наслідок цих дій державі було завдано збитків на суму майже

На Дніпропетровщині викрито посадовців комунального закладу, які підписали документи про  виконання ремонтних робіт та незаконно перерахували 1,5 мільйона гривень бюджетних коштів.

У Київській  області викрито службовців Служби автомобільних доріг області, які здійснили закупівлю за державні кошти у генпідрядника державного підприємства робіт по армуванню асфальтобетонного шару покриття жорсткою двоосною георешіткою смуг асфальтобетонного покриття автомобільної дороги державного призначення Київ — Чоп, при цьому не забезпечивши обов'язкове науково-технічне супроводження проектувальниками об'єкта або базовими організаціями з науково-технічної діяльності. Сума завданих збитків становить 1,38 мільйона гривень.

На Київщині працівниками ДСБЕЗ викрито посадовців Державного управління охорони навколишнього природного середовища в  області, які в 2006 році, на підставі фіктивних документів, незаконно перерахували 8,2 мільйона гривень бюджетних коштів двом товариствам з обмеженою відповідальністю за виконані роботи з ліквідації наслідків забруднення підземних та поверхневих вод і ґрунтів на території Державного дендропарку "Олександрія" в місті Білій Церкві (фактично роботи не виконувалися).

У місті  Києві викрито посадовців відокремленого підрозділу Національної атомної енергетичної компанії, які закупили за завищеними цінами в товариства з обмеженою відповідальністю  високовольтне обладнання (вимикачі з трансформаторами струму та пристроями релейного захисту), чим завдали державі збитки на суму 25 мільйонів гривень.

На Дніпропетровщині викрито посадовців однієї з райдержадміністрацій, які в травні 2007 року внесли неправдиві відомості до акту державної приймальної комісії щодо підключення зовнішніх комунікацій та прийняття в експлуатацію закінченого об'єкту будівництва. Унаслідок цих дій власники квартир цього комплексу до цього часу фактично не мають змоги користуватися власним майном. Таким чином, зловмисники завдали збитки громадянам на суму 4,9 мільйона гривень. Крім того, викрито працівників однієї із міських рад, які незаконно спрямували кошти субвенції в сумі 2,7 мільйона гривень на придбання окремого обладнання, а не на проведення ремонту та реконструкції Лівобережної котельні, чим державі завдано збитків на цю суму.

На Одещині  викрито службовців державного підприємства, які в порушення Закону України „Про землеустрій" незаконно внесли до автоматизованої системи державного земельного кадастру відомості щодо права власності на земельні ділянки на території двох сільрад Біляївського району (загальна площа 93 га) громадській організації та оформили їй відповідні державні акти. Таким чином, зловмисники завдали збитки державі на суму понад 83 мільйона гривень. Також, за матеріалами Департаменту ДСБЕЗ МВС України викрито голову наглядової ради та засновника одного з фондів, який з метою отримання кредиту у банку надав неправдиві документи фонду, на підставі яких отримав грошові кошти в сумі 1,15 мільйона гривень, які не повернув, а привласнив.

У Чернівецькій області працівниками  ДДСБЕЗ викрито посадовців одного з управлінь обласної державної адміністрації та товариства з обмеженою відповідальністю, які шляхом внесення неправдивих відомостей до актів приймання виконаних аварійно-відновлюваних робіт по ліквідації наслідків стихійного лиха на объектах в трьох селах незаконно отримали бюджетні кошти на загальну суму понад 1,14 мільйона гривень.

На  Вінниччині посадовці одного з управлінь обласної державної адміністрації, які   незаконно внесли на облік для отримання автомобілів (у якості гуманітарної допомоги) осіб, внаслідок цього останні були звільнені від сплати митних платежів на суму понад 274 тисяч гривень.

На  Житомирщині начальник одного з управлінь ОДА підписав два накази про затвердження неіснуючої проектно-кошторисної документації на проведення робіт з ліквідації наслідків підтопленя на восьми об 'єктах області, у результаті чого приватному підприємству перераховано кошти у сумі більше 285 тисяч гривень.

Аналогічні  кримінальні справи порушені у  Волинській (збитки 2,7 млн. грн.), Миколаївській (1 млн. грн.), Вінницькій (515 тис. грн.), Київській (1,2 млн. грн.), Полтавській (336 тис. грн.) областях.

На  Волині викрито посадових осіб служби автомобільних доріг у області, які в травні 2008 року через приватне підприємство, яке незаконно перемогло в тендері на проведення робіт з реконструкції ділянки автомобільної дороги державного значення Київ-Ковель-Ягодин, безпідставно перерахували 2,66 мільйона гривень.

На  Запоріжжі викрито службовців одного з управлінь обласної державної адміністрації, які підписали недостовірні акти прийому-передачі (рік випуску транспортних засобів) 15 шкільних автобусів згідно загальнодержавної програми „Шкільний автобус". Унаслідок цих дій ТОВ незаконно перераховано бюджетні кошти в сумі три мільйона гривень.

На  Київщині викрито службовців одного з відділів земельних ресурсів, які під час розробки проекту погодження місця розташування земельної ділянки загальною площею 19,8 га (вартістю 3,2 млн. грн.) не погодили межі зазначеної земельної ділянки з Київськими ГЕС і ГАЕС під розміщення садівничого товариства  з обмеженою відповідальністю, чим завдали збитки державі у вигляді незаконної приватизації земельних ділянок в межах охоронної зони.

На  Дніпропетровщині викрито посадовців райдержадмістрації, які впродовж минулого року сприяли незаконній передачі в приватну власність земельних ділянок (загальна площа 168 га) ринковою вартістю понад 32,8 мільйона гривень у межах земель однієї із селищних рад району.

На  Волині викрито посадовця одного з управлінь обласної державної адміністрації, який, уклавши з приватним підприємством договори про реконструкцію теплових мереж в смт. Турійськ, без фактичного проведення робіт підписав довідку з неправдивими відомостями про те, що замовником прийнято, а підрядником здано зазначені роботи вартістю понад 384,5тисяч гривень.

На  Житомирщині викрито посадовців тендерного комітету комунального підприємства обласної ради, які в березні цього року, у порушення Положення про закупівлю товарів, робіт та послуг за державні кошти, до розкриття тендерних пропозицій, без участі представників - учасників торгів, провели ознайомлення із тендерними пропозиціями щодо закупівлі лікарських препаратів (інсулін та його аналоги) на загальну суму 8,7мільйона гривень. У подальшому, ці ж посадовці підробили протокол засідання тендерного комітету (фактично не проводилося), на підставі якого було незаконно відмінено торги та змінено процедуру закупівлі вказаних препаратів.

У місті Києві  викрито службовців Комунального підприємства "Київський метрополітен", які під час закупівлі запасних частин для вагонів метро та обладнання для станцій метрополітену безпідставно перевитратили державні кошти на суму понад 22,1 мільйона гривень (закупівлю здійснено не у виробників продукції, а у посередників, які виграли тендер)

Варто зазначити, що основні  зусилля спрямовувалися не тільки на викриття злочинів указаної категорії, а й на направлення  до суду порушених стосовно цих категорій службовців кримінальних справ і прийняття по них судових рішень.

До  суду цього року направлено кримінальні справи за 13 635 посадовими злочинами, з них 11 044 економічних  злочинів (80 % або 8843 -

ДСБЕЗ), найбільше  в Луганській, Дніпропетровській, Донецькій, Одеській та Львівській областях.

Значно зросли і запити чиновників. Посадовці отримали хабарів майже на 140 мільйонів гривень, що на 34,7 % більше, ніж у минулому році (91,1 мільйона гривень). При цьому, середня сума хабара збільшилася з 57,8 тисячі гривень  до 90,5 тисячі гривень. Також на сорок сім відсотків більше задокументовано злочинів із сумою хабара понад 10 тис. грн. (512 проти 348 м. р.) та на вісімнадцять відсотків - із сумою понад З0 тис. грн. (270 проти 228).

Цьогоріч органами внутрішніх справ та прокуратури викрито 2 778 злочинів про хабарництво, з них 81 % або 2159 ДСБЕЗ, 2183 злочини обліковано як економічні, з них 1921 (88%) - одержання хабара, 262 (12%) - давання хабара.

Пріоритет перевівся на документування хабарництва в державних владних структурах та контролюючих органах. У хабарництві викрито 1516 осіб, у тому числі 376 службовців осіб органів влади і управління та 401 — контролюючих органів, у тому числі - 64 службовців ДПА, 57 - МНС та ДВС, а також 16 суддів.

Так, за хабарництво викрито голову Тиврівської РДА та голову Муровано-Куриловецької у Вінницькій області, голову Іваничівської РДА Волинської області, голів Балтської, Котовської, Біляївської (двоє голів) РДА та заступника голови Любашівської РДА Одеської області, голову Баришівської РДА Київської області, в.о. голови - першого заступника голови Баранівської РДА Житомирської області, заступника голови Широківської РДА Дніпропетровської області, заступника голови Іллічівської РДА Донецької області, першого заступника голови Ужгородської РДА, майже сім десятків начальників управлінь, відділів адміністрацій та їх заступників, дванадцять мерів та сім їх заступників, п'ятдесят два службовця міськрайрад та виконкомів, майже вісімсот службовців контролюючих органів, тощо.

Проведений  аналіз викритих злочинів цієї категорії свідчить, що найбільш ураженими  хабарництвом є: сфера земельних відносин, система надання послуг, насамперед, заклади освіти та охорони здоров'я, сфера приватизації, відчуження майна та надання його в оренду, сфера фінансових послуг, регуляторна та дозвільна системи.

Всього до суду за 11 міс. цього року направлено кримінальні справи по 1708 злочинів про хабарництво (або 98,6 % від розслідуваних).
 

СЛУЖБОВІ ЗЛОЧИНИ та ХАБАРНИЦТВО  

  2007 рік 2008 рік 2009 (11 місяців)
Викрито злочинів у сфері службової діяльності 16 834 17 886 17 738
       
у тому числі про хабарництво (ст. 368-370 КК України) 2 940 2 952 2 778
 
 
     
       
Загальна сума отриманих хабарів 34 мли. 91 млн. 139 млн.
 
 
401 тис. грн. 130 тис. грн. 534 тис. грн.
       
Середня сума хабара 26,6 тис. грн. 57,8 тис. грн. 90,5 тис. грн.
       
Викрито осіб у вчиненні 7 768 8 303 8 867
службових злочинів      
В тому числі до відповідальності      
притягується:      
- службовців органів влади і 1609 1 732 1 522
управління      
з них райдержадміністрацій 152 153 119
- службовців контролюючих      
органів X 1 030 962
керівників     місцевого      
самоврядування 698 719 1097
з них депутатів 151 199 170
 

 

 
11 Грудня 2009, 18:50
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 12 Грудня 2009, 21:01
Відповісти

Автор: , 12 Грудня 2009, 21:01
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Хроніка:
На Прикарпатті прокуратура викрила на хабарі у 2 тисячі доларів США посадовців контролюючих органів
30 Грудня 2016, 17:43
Рятувальники надавали допомогу туристам в горах
30 Грудня 2016, 15:20
За минулу добу на Івано-Франківщині зареєстровано 6 пожеж
30 Грудня 2016, 14:50
У Івано-Франківську роботодавець підозрює працівницю у шахрайстві
30 Грудня 2016, 13:16
Прикарпатська поліція розшукує 42-річного підозрюваного у скоєнні злочинів
30 Грудня 2016, 8:30
На Коломийщині сталась ДТП за участі спостерігача ОБСЄ
29 Грудня 2016, 19:20
В Івано-Франківську чоловіка покусала скажена кішка
29 Грудня 2016, 18:58
У Франківську «дев’ятка» збила двох пенсіонерів на пішохідному переході
29 Грудня 2016, 18:04
За минулу добу в області виникли 6 пожеж
29 Грудня 2016, 15:18
У Тисменицькому районі викрито злодія, підозрюваного у двох крадіжках
29 Грудня 2016, 10:30
Увага! Розшукується житель Коломийщини зниклий безвісти у зоні АТО!
29 Грудня 2016, 10:06
В Івано-Франківську нетверезий водій спричинив ДТП на перехресті
28 Грудня 2016, 22:08
На Прикарпатті телефонні шахраї продовжують виманювати гроші
28 Грудня 2016, 20:56
В Івано-Франківську в ДТП зіткнулись три автомобіля
28 Грудня 2016, 20:24
За минулу добу на Прикарпатті зареєстровано 6 пожеж
28 Грудня 2016, 14:33
Небайдужі громадяни та правоохоронці викрили кишенькову злодійку
28 Грудня 2016, 9:21
ЗСУ: «На Донбасі за рік загинули 211 українських військових»
27 Грудня 2016, 20:53
Франківські патрульні наздоганяли п’яного водія, який віз чотирьох дівчат
27 Грудня 2016, 20:08
У Калуші гість після чаркування викрав телевізор господаря
27 Грудня 2016, 17:47
За минулу добу в області зареєстровано 8 пожеж
27 Грудня 2016, 15:44
На Прикарпатті знешкоджено 29 застарілих боєприпасів
27 Грудня 2016, 15:20
Івано-Франківська область: в горах знайшли заблукалого туриста
27 Грудня 2016, 14:58
У Івано-Франківську жінка намагалася обміняти долари з ознаками підробки
27 Грудня 2016, 9:42
В горах тривають пошуки заблукалого туриста
26 Грудня 2016, 15:42
За минулу добу на території Прикарпаття виникли 11 пожеж
26 Грудня 2016, 15:17