Найновіші плашнети, ексклюзивний одяг, раритетні прикраси — чого тільки сьогодні не пропонує купити інтернет. Та далеко не всі наважуються прийняти його пропозицію, кажуть, ризиків надто багато. А от ті, хто хоча б один раз спробував, запевняють — переваги очевидні, треба тільки знати кілька секретів.

Раз спробував і «підсів»

«Купувати у франківських магазинах, то не любити свій гаманець», — впевнено заявляє комп’ютерник Стас Марчук. За його словами, він купує через мережу все! Ну, хіба крім одягу та їжі — цими галузями в сім’ї завідує дружина.

 

«В інтернет-магазинах все на 20‑50% дешевше. Наприклад, потужні світодіоди. У нас вони кош­тують 80‑100 грн., а в тому ж Китаї, через мережу, купуєш їх за 30‑50 грн.», — каже Марчук.

Отож ціна — це перевага № 1. Перевага № 2 — вибір.

«Я почала купувати через інтернет лише рік тому, але за цей час уже придбала десь з півсотні різних товарів, — розказує свою історію мережевого шопінгу банківський працівник Ірина Малиновська. — Першою моєю покупкою став планшетний комп’ютер. Доволі ризиковано як для першого разу, але три дні хвилювань і я вже забирала його зі складу. Суттєвих переваг у ціні не відчула. Просто на той час у нашому місті не було такої моделі». Ірина каже, думала, що на цьому її шопінг у мережі завершився, але потім знадобився чохол для планшета, і друзі порадили міжнародний сайт «еBay». Купила — за доволі вигідною ціною.

І перевага № 3 — економія часу. «Свою першу покупку через інтернет — парфуми — я зробила, коли сиділа з малесенькою дитиною вдома і просто не мала можливості піти до крамниці», — розказує адміністратор готелю Любов Ткачук. Декрет продовжувався і жінка стала замовляти різні речі для рукоділля. І пішло-поїхало. Бо, кажуть, хто раз спробував, той уже «підсів».

Набиваємо руку

Вам видається, що купувати в мережі зовсім не складно? Але успіх у цій справі може забезпечити тільки досвід, навіть гіркий. Отже далі про ази.

Умовно інтернет-шопінг можна розбити на дві категорії, залежно від того, де купуєте: Україна і закордон.

З українськими продавцями все більш-менш просто. Головне, впевнитися у їхній порядності. Якщо купуєте за оголошенням на форумі чи у соцмережі, то гарантій жодних. Легше з он-лайн представництвами магазинів та інтернет-аукціонами.

«Для прикладу, «Аукро» — це платформа з тисячами оголошень про продаж, — розповідає фотограф Андрій Шустикевич. — Цей майданчик суворо регламентується певними правилами, і ті продавці, які виставляють свої товари, отримують від покупців відгуки, заробляють собі певний рейтинг. Повірте, обманутий покупець мовчати не буде».

Що ж — продавець вам видався надійним, тоді вперед, домовлятися про оплату та доставку. Зазвичай продавець кидає вам номер своєї банківської картки, на яку ви кидаєте певну суму. До чи після отримання товару — це вже як домовитесь. Доставка — «Укрпошта» чи кур’єрська служба, хто її оплачує, коли — також ваша особиста домовленість. А далі 3‑5 днів і маєте, що хотіли.

Із закордоном складніше. Хоча й вигідніше. Стас Марчук показує нам карти діагностики комп’ютера — на «Аукро» така коштує 80 грн., на китайському сайті — 43. «Люди просто купують товари через інтернет у Китаї, а потім продають у нас. На цьому і заробляють», — каже він.

Хочете купити дешевше? По-перше, знадобиться знання анг­лійської, бо далеко не всі закордонні майданчики мають хоча б російськомовну версію. По-друге, вам навряд чи вдасться поспілкуватися з продавцем. «На тому ж «eBay», якщо хочеш щось запитати, пиши листа через систему. Захочуть — дадуть відповідь, не захочуть — ні, — говорить Андрій Шустикевич. — Товарообмін там шалений, з усіма просто нема часу переписуватися».

Оплата. Найпоширеніший спосіб — міжнародна система «PayPal», до неї потрібно прив’язати вашу банківську картку та вказати системі, скільки з неї можна зняти. З тим треба трохи помарудитися…

Спосіб дос­тавки? Виходимо з того, що пропонує продавець. Для прикладу, в Китаї є магазини, які відправляють товари в Україну безкоштовно. Все ж більшість пропонує варіант оплатити доставку. «5‑10 доларів, то відправлять літаком, — розказує Андрій Шустикевич. — І, що важливо, тобі дають номер вантажу, щоб ти міг його відслідкувати. Ти можеш бачити, яка служба коли його відіслала / прийняла».

Коли прийде? А тут уже як кому пощастить, можна чекати і до двох місяців.

А далі — сюрприз

Найнеприємніше може трапитися, коли ви вже тримаєте омріяний товар у руках. Про таке в народі кажуть: купив кота у мішку. Так Люба Ткачук добряче обманулася на катерах (формочках) для полімерної глини. Каже, прийшли зовсім маленькі, а на фото виглядали великими.

Стас Марчук одного разу отримав лиш половину свого замовлення. Платив за зарядку та акумулятор для мобільного, а прийшла тільки зарядка. Продавець довго не відповідав на листи, не брав трубку, десь тижнів через два чоловік написав листа, що поскаржуся власникам аукціону. Вже потому прислали акумулятор.

Андрій Шустикевич взагалі не дочекався двох своїх замовлень. «Плівковий фотоапарат та деталь до штатива, — розказує він. — Йшли з Америки, і так по дорозі хтось їх привласнив. Не думаю, що то продавець обдурив, бо в нього рейтинг був близько 100%, товарооборот великий, йому просто не було сенсу обманювати на таких дрібницях». Але виясняти долю тих речей він не брався, каже, не такі то великі гроші були, аби нерви псувати.

Та якщо таки «попсувати нерви», то гроші можна вернути. «Потужні сайти мають свою політику ведення продажів. Кожен продавець відповідає за свій товар. Якщо товар не відповідає опису на сайті, то продавець зобов’язаний повернути кошти, — каже Ірина Малиновська. — Коли товар мені не подобався, я завжди відправляла його назад і отримувала повну компенсацію».

І насамкінець — вагома засторога. В інтернеті не варто захоплюватися купівлею одягу та взуття, які повинні відповідати конкретному розміру. Існують різні міжнародні системи розмірів, не кажучи вже про особ­ливості вашої фігури. Тут дуже вже легко не вгадати.

А взагалі купити щось через інтернет варто хоча б раз у житті. Хоча б якусь дурничку. Для саморозвитку — спробувати вибрати товар по картинці та опису, попрактикуватися в операціях з банківською карточкою, оцінити свій рівень знання мови чи комунікабельності. Врешті — хоча б рівень адреналіну в крові підняти…

Репортер

18 Лютого 2013, 9:14
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47