17 мільйонів гривень на оздоровлення, 36 мільйонів на транспортне забезпечення, 12 мільйонів на безкоштовний проїзд і півмільярда на ремонт житлових будівель – в таку суму обійдеться нинішнього року державі добробут народних депутатів. Ще півсотні мільйонів піде на підтримку обранців попередніх скликань. І владна партія, і опозиція в один голос наполягають на перегляді списку депутатських пільг, а то й на повному їх скасуванні, але водночас не гребують деякими з привілеїв, пише Радіо Свобода.

Від початку року до Верховної Ради надійшла 151 заява від колишніх депутатів із проханням виплатити допомогу по безробіттю, з них 109 – від депутатів останнього скликання, які претендують на 14 тисяч гривень щомісячно. Решта ж зможе отримати половину цієї суми. Колишнього міністра соцпраці, а нині народного депутата від фракції "Батьківщина" Людмилу Денісову такі дії колег обурюють. При цьому вона переконує, що собі такого під час вимушеної перерви у політиці не дозволяла.

"Коли я пішла у відставку з поста міністра, я була безробітна два роки. Але сама утримувала себе і сім’ю, і по допомогу не зверталась", - стверджує Денісова.

За її словами, виплатами на оздоровлення і путівками вона теж не користувалась. Втім, від деяких чиновницьких преференцій, зокрема грошей на здійснення депутатської діяльності і безкоштовного транспорту, Денісова не відмовилась.

"Ми ж допомагаємо людям, утримуємо приймальню, помічників. Ці гроші використовуються тільки на виборців і на забезпечення діяльності. Я вважаю, те, що депутатам оплачують проїзд, це не пільга, а забезпечення роботи. Цим я користуюся", – зазначила Людмила Денісова.

"Регіонал" Дмитро Святаш, який має звання народного обранця ось вже 4 скликання поспіль, каже, що нині із додаткових депутатських можливостей використовує лише залу офіційних делегацій під час переїздів. Востаннє на депутатському курорті він оздоровлювався майже 10 років тому, стверджує Святаш.

"Востаннє я користувався санаторієм "Нижня Ореанда" в 2004 році, але оплачував усе сам. Я не знаю, як там тепер, але на той час послуги, які надавалися в цьому санаторії, за якістю були нижчі, ніж в готелях Криму", – ділиться спогадами Дмитро Святаш.

Зараз Святаш переконує, що відмовився від надбавок. Все, що пропонується депутатам, під грифом "безкоштовно", він називає недоцільним і соціально "нігілістичним".

Давно своїми привілеями не користується й перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов. Принаймні у цьому він запевнив ЗМІ. Ані у відомчі санаторії не їздить відпочивати, ані за кордон – запевняє нардеп.

"Я ніколи за кордоном не відпочиваю. Краще нашої України нема. Тиждень були з дружиною на Закарпатті, у Сваляві, в пансіонаті "Сонячна долина". Я оплачував все стовідсотково, ніяких пільг".

Чечетов обіцяє винести депутатські пільги і, в першу чергу, депутатську недоторканість на порядок денний, як тільки парламент запрацює. А поки Верховна Рада не працює, то й зарплату нема за що отримувати, вважає "регіонал".

"От байдики пробили тиждень (не з власної волі, звісно) – Партія регіонів перерахувала свою зарплату за тиждень у дитячі будинки. А ті бешкетники ні копійки не віддали. А кожен день простою Верховної Ради – це 3 мільйони гривень, тобто 15 мільйонів за тиждень. Я вже казав і Віталію Кличку, і Арсенію Яценюку, і Олегу Тягнибоку, щоб взяли і перерахували цю суму до бюджету з партійної каси. Так ні! Вони ж подавляться за копійку!"

Робота нинішніх народних депутатів схожа щонайменше на дешеву виставу, а то й на хитро сплановану маніпуляцію свідомістю громадян, щоб відвернути увагу від глобальних проблем, каже депутат першого і третього скликань Верховної Ради Іван Салій. Найбільше в цій ситуації його обурює те, що чиновники нічого не роблячи, ще й премії отримують.

"Яка премія? Ми, що, Америку почали наздоганяти? Премія дається за великі успіхи: перевиконання плану і завдання. Вони ж там не працюють, а всю країну навколо однієї кнопки поставили верх дибом. Це – незрілість опозиції і незрілість правлячої партії!" – стверджує Іван Салій.

"Бідні" народні обранці

До матеріальної допомоги депутатам Салій ставиться радше по-філософськи: це для бідних українців депутатські зарплати і пенсії – великі гроші, а для самих депутатів це мізер, який нічого не важить. Тому вони без жалю від нього відмовляються, каже він.

"Коли я був депутатом першого скликання, у нас серед депутатів були молодші наукові співробітники, секретарі райкому, яким на оздоровлення, може, й треба були гроші, бо вони ніколи нічого не отримували. Сьогодні в Верховній Раді немає жодної бідної людини, хіба, може хтось з опозиції чи комуністів. Вони в ресторані за один раз більше просиджують, ніж їм виділяє держава", – наголошує Іван Салій.

А надає держава в середньому 800 тисяч гривень на одного депутата, якщо скласти заробітну плату, премії та пільги. І хай що б говорили обранці про зменшення витрат на власне утримання, офіційні цифри свідчать ось що. 2013 року на санаторно-курортне лікування держслужбовців виділили у 4 рази більше грошей, ніж у 2012- му, і майже у 8 разів більше, ніж у 2010 році.

Серед своїх європейських колег українські депутати офіційно чи не найбідніші. Менша ставка лише в грузинських народних обранців – 1000-1500 доларів. Найбільший же дохід депутати мають в Італії – 18 700 доларів. Однак до їхньої зарплатні заздалегідь включені кошти на можливі витрати, і додаткових грошей вони не отримують. А от першість за кількістю депутатських пільг давно закріпилась за Україною. Витрати на відпочинок держслужбовців, їхнє утримання, пересування і оздоровлення одночасно не прописані в жодному бюджеті західних держав.

Зазначимо, що один депутат обходиться бюджету в 2039 гривень на день. У цю суму включені зарплати нардепів та їхніх помічників, витрати на проїзд депутата, зокрема на недешеві перельоти, лікування, путівки в санаторій, телефонний зв'язок, проживання в готелі та навіть канцелярське приладдя.

Як повідомлялося раніше, українські депутати мають найбільші пільги в світі – ЗМІ порівняли, де вигідніше бути народним обранцем: в Україні чи на Заході. Українські народні депутати одержують набагато менше, ніж у Європі, зате вони - чемпіони світу з пільг.

"На руки я одержував чистими в середньому 14 тисяч гривень, іноді менше. У цю суму вже включені всі надбавки і премії. Наприклад, мені належить невелика доплата як голові підкомітету з питань депутатської етики", - повідомив виданню депутат від НУ-НС 6-го скликання Юрій Гримчак.

20 Лютого 2013, 10:46
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47