Для міліції, не зважаючи на те, що голосування  на виборах Президента України минуло у доволі толерантній і спокійній атмосфері, ця визначальна для країни доба таки видалася напруженою. Адже окрім охорони громадського порядку, яку здійснювало понад 70 тисяч правоохоронців, міліції довелося розглядати і приймати рішення щодо різнорідної, часом навіть курйозної інформації, яка надходила до неї у цей час. Чимало заяв та повідомлень стосувалися міжособистісних конфліктів, які виникали поміж представниками кандидатів на посаду глави держави, а також членами виборчкомів і громадянами, інші повідомлення відображали не так факти, як власні страхи заявників, однак було немало й таких інцидентів, які «тягнуть» на кримінальну або адміністративну відповідальність.

Правоохоронці нині опрацьовують матеріали, в яких йдеться про включення до реєстру  виборців померлих осіб та тих, хто  не має українського громадянства, і вкидання до скриньки для голосування кількох бюлетенів. Приміром, такі випадки мали місце у Криму, де голова однієї з сільрад надав до держреєстру виборців списки померлих, осіб, тих, хто має інше громадянство або включених двічі. А на Дніпропетровщині міліція вивчає обставини внесення до списку виборців однієї з виборчих дільниць осіб, які на момент їхнього складання перебували у місцях позбавлення волі.

Також триває робота із розбором стосів сповіщень по фіксування випадків незаконної агітаційної діяльності. Зокрема, у селищі Леніному у АР Крим, містах Димитрові, Харцизьку на Донеччині, Дніпропетровську, Острозькому районі на Рівненщині, Асканії-Новій на Херсонщині, Сумщині тощо. Багато до міліції надійшло і повідомлень та заяв про підозри у зловживаннях під час голосування на дому. Це більше стосувалося підозріло великої кількості бажаючих здійснити волевиявлення «на дивані» та можливої підробки заяв охочих до подібного способу реалізації конституційних прав.

Довелося  міліції розбиратися і у повідомленнях  про підкуп виборців. Вдалося зафіксувати такі, з дозволу сказати, «розцінки продажності» виборців – у Феодосії на вулиці згаданого міста громадянам пропонували 50 гривень, такі ж суми були «в ходу» у місті Бережани на Тернопільщині і Смілі на Черкащині. За підтримку на виборах одного з кандидатів в Ужгороді та Тальному на Черкащині вже можна було «заробити» сотню, а у Донецьку –півтори сотні гривень за голос.

Ставалися у історії першого туру і такі дивні інциденти, коли виборці рвали бюлетені в день голосування. Подібні диваки мешкали у селі Курортному й Алушті у Криму, кілька таких випадків сталося у Сімферополі та Донецьку, Дзержинську на Донбасі, Красному Лучі та селищі Бірюковому на Луганщині, Харкові, Херсоні і Хмельницькому. Але то не найбільше «диво», яким тішили себе українці, коли віддавалися волевиявленню. Дехто з наших співгромадян вирішив просто винести бюлетені з приміщень виборчих дільниць – чи з метою подальшого колекціонування, чи задля реалізації більш хитромудрих сценаріїв. Таких «рвачів» виявлено у Керчі, Луцьку, Вінниці, Черкасах, Кіровограді, Марганці на Дніпропетровщині, Чопі на Закарпатті, Шостці на Сумщині, Шумську на Тернопільщині, Хмельницькому, кілька випадків зафіксували у Маріуполі, Макіївці, Дніпропетровську, та найбільше – у Києві.

Під час виборів міліції доводилося припиняти і хуліганські дії. Зокрема, у Красноперекопську у Криму на дільниці під час підрахунку бюлетенів невідомий розпилив з балончика газ дратівної дії. Як наслідок, членам виборчкому довелося звертатися за медичною допомогою. А у місті Брянці правоохоронці затримали місцевого 37-літнього безробітного, раніше судимого, який у стані алкогольного сп’яніння розбив шибку вікна у приміщенні однієї з виборчих дільниць.

Доволі резонансний  випадок стався вночі 17 січня у селі Волосівці Зборівського району Тернопільщини - там двоє п’яних хуліганів розбили шибку дверей сільського клубу, де знаходилася виборча дільниця. Правоохоронці, які охороняли там громадський порядок, намагалися затримати бешкетників. Але зловмисники вичинили опір й заподіяли тілесні ушкодження 32-річному майору міліції, якому згодом у лікарі надали медичну допомогу. Невдовзі правопорушників – двох непрацюючих мешканців села Підгайчиків згаданого району 25 і 18 років – вдалося затримати. Наразі прокуратура порушила кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.296 та ч.2 ст.345 КК України (хуліганство й погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу).

Про те, що негідник може приховатися за будь-якою личиною, свідчить випадок, що стався минулого недільного дня у Очакові Миколаївської області. До тамтешньої міліції звернулася 72-літня пенсіонерка, яка повідомила, що годину по тому, як у неї вдома побували члени дільничної виборчої комісії, вона виявила пропажу її мобільного телефону. Оперативникам і дільничним вдалося швидко знайти підозрюваного – 26-річного… члена виборчкому!

Серед виборчих курйозів можна згадати інцидент у Святошинському районі столиці, де у приміщенні районного виборчого штабу одного з кандидатів у Президенти України, розташованого на другому поверсі будинку, через необережність під час паління випав з вікна тамтешній 35-річний працівник. Потерпілого одразу госпіталізували із травмами.

А у Сімферополі місцева 40-річна жителька, вона ж член дільничної виборчої комісії, взагалі заявила про використання мало не шпигунської технології – пані стверджує, що у кабінці для голосування було виявлено ручку, чорнила якої на папері з плином часу щезають.
18 Січня 2010, 16:49
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47