У вас віднедавна кровоточать ясна? Це свідчить про те, що в них почався запальний процес, викликаний бактеріальною інфекцією. Тож маєте стривожитись: у вас гінгівіт — початкова стадія захворювання ясен. А він може перерости і в пародонтит — серйозніше захворювання пародонту, себто сукупності тканин, що оточують корінь зуба. Якщо й далі будете вичікувати і не звертатися до лікаря, то «заробите» пародонтоз, коли уражено вже всі складові елементи пародонту — ясна, зв’язку та кістку, що утримують зуб.

Втрати  більші, ніж від карієсу

Власне, картина із захворюваннями ясен у наших співвітчизників на початку третього тисячоліття настільки тривожна, що лікарі-стоматологи забили на сполох. «Сьогодні в Україні за статистикою стоматологічної захворюваності на перше місце виходить вже не карієс, а захворювання тканин пародонту», — каже президент Української асоціації лікарів-пародонтологів, завідувач кафедри терапевтичної стоматології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика професор Галина Білоклицька. Їй вторить завідувач кафедри стоматології Національного медичного університету ім. О. Богомольця професор Анатолій Борисенко: «Попри той факт, що розповсюдженість карієсу є надзвичайно високою, втрата зубів унаслідок захворювань пародонту у 5-10 (!) разів вища, ніж при карієсі».
Справді, в другому випадку навіть сильно зруйнований зуб лікар ще може вам врятувати, поставивши пломбу чи коронку. А от зовсім інша річ, коли цілий зуб хитається так, що ви не можете вкусити яблуко, бо тоді він взагалі випаде. Саме тому захворюваність ясен, на яку тією чи іншою мірою страждає, залежно від регіону проживання, від 81,5 до 86% населення, останніми роками перейшла в розряд загальноукраїнських проблем.

Поліпшити ж стан стоматологічного здоров’я українців можна буде лише тоді, коли всі ми будемо мати належні знання про засоби профілактики та лікування захворювань, про гігієну ротової порожнини і використовувати їх на практиці. Бо саме недостатність, а то й відсутність гігієни є головною причиною захворювання ясен, наголошувалось на проведеному у Львові в рамках Всеукраїнської освітньої програми «Дбаймо про здорові ясна» круглому столі, на який запросили журналістів восьми областей західних теренів України. Цю програму за підтримки згаданої Асоціації лікарів-пародонтологів реалізують у нашій державі компанія «ГлаксоСмітКлайн Хелскер» разом з провідними практичними фахівцями, науковою елітою сучасної української стоматології.

Цукерку дитині — лише після п’яти років

Як визнання наукових та практичних заслуг прикарпатських спеціалістів цього напряму медицини можна розцінювати участь у круглому столі доктора медичних наук, професора, завідувача кафедри терапевтичної стоматології Івано-Франківського національного медуніверситету, голови регіонального осередку Асоціації лікарів-пародонтологів Віталія Герелюка. Він застеріг, щоб у жодному разі не ігнорувати початок захворювання ясен, а обов’язково навідатися до лікаря. Бо чим занедбаніша форма захворювання, тим більше матеріальних затрат ляже потім на пацієнта, якого воно з часом таки змусить звернутися за допомогою до стоматолога, а ефект лікування буде менший. Та найоптимальніший варіант, звичайно, — це профілактика, коли людина може запобігти гінгівіту завдяки ретельному догляду за своїми зубами.

Втім, існує тісний зв’язок між захворюваннями пародонту, який є свого роду індикатором загального стану організму, і внутрішніх органів людини. З другого боку, і сам пародонтит, а тим більше пародонтоз може зумовити у пацієнта й ускладнити перебіг супутніх захворювань — серцево-судинної, ендокринної, імунної систем, патології легень, негативно позначитись на здоров’ї вагітної жінки. В. Герелюк розповів про досвід формування диспансерних груп для лікування хворих з патологіями пародонту. На жаль, ні в дитсадку, ні в школі дітей не вчать правильно чистити зуби. Та й самі дорослі часто не вміють робити це грамотно, тож навіть дорогі зубні пасти не дають їм бажаного ефекту.

І заслужений діяч науки України, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри дитячої та профілактичної стоматології Львівського національного медуніверситету, віце-президент Асоціації профілактичної та дитячої стоматології України Ніна Смоляр стурбовано говорила про те, що багато наших співвітчизників із захворюваннями ясен приходять до лікаря вже тоді, коли «зуби починають рухатись». Нині вже навіть у 20-30% шести-семирічних дітей спеціалісти виявляють гінгівіт, хоча ще півтора десятиліття тому такі випадки були поодинокими. Очевидно, крім того, що їм не прищеплюють змалку елементарних навиків догляду за своїми зубами, негативний вплив чинить і екологія, даються взнаки також зміни в харчуванні. Н. Смоляр вважає, що діти до п’яти років узагалі не повинні знати смаку солодощів. Прояви захворювань у порожнині рота зазвичай віддзеркалюють те, що людина має проблеми зі здоров’ям загалом, і водночас запалені ясла та зруйновані зуби є агресивними щодо організму вогнищами інфекції, перші — навіть більшою мірою. Н. Смоляр радить своїм пацієнтам чистити зуби не менше двох разів на день, час від часу міняти зубну пасту.

Бренд, якому вже понад 70

Від гостей з Києва — спеціалістів компанії «ГлаксоСмітКлайн Хелскер Юкрейн Т. О. В.» Кіри Леонової та Вікторії Тарнопольської журналісти почули, що компанія «GlaxoSmithKline», один із лідерів світового фармацевтичного ринку, безплатно надала Україні понад 700 тисяч зразків своєї продукції — зубної пасти «Пародонтакс», розповсюджуючи її серед населення через лікарів. Зрештою, нам в Україні нині добре відомий цей бренд.

«Пародонтакс» застосовують не лише для профілактики, а й для лікування гінгівіту, а також у комплексі лікувальних і реабілітаційних заходів при важчих недугах — пародонтиті, ідіопатичних захворюваннях пародонту.
Розроблена ще в далекому 1937 році німецьким стоматологом Фоке, ця зубна паста більш як на 70% складається з біологічно активних речовин. У ній поєдналися в унікальній комбінації 67% бікарбонату натрію та екстракти шести лікарських трав — ромашки, шалфею, ехінацеї, м’яти перцевої, мірри, ратанії, що використовують у стоматології завдяки їх давно перевіреному на практиці терапевтичному ефекту.

«Пародонтакс» — єдина зубна паста, яку рекомендувала до використання Асоціація лікарів-пародонтологів України. Голова її регіонального осередку В. Герелюк вважає, що цей гігієнічний засіб для щоденного догляду за зубами може запобігти виникненню запалення та припинити розвиток хвороби на її початкових етапах. Протизапальна, бактерицидна, регенерувальна та очищувальна дія комплексу лікувальних трав, що міститься в цій пасті, дає змогу природним чином контролювати стан мікрофлори ротової порожнини. І Н. Смоляр належить до тих стоматологів, хто активно рекомендує своїм пацієнтам «Пародонтакс» для ефективної профілактики та при лікуванні захворювань тканин пародонту.

22 Січня 2010, 13:43
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47