Україна перебуває за крок від фінансової та політичної катастрофи. Про це пише британське видання "The Guardian".

"Її резерви майже повністю вичерпані, її валюта вразлива, торгівля підірвана російським втручанням, і до березня у неї повністю вичерпаються гроші", - йдеться в редакційній статті.

Видання зазначає, що рішення президента Віктора Януковича призупинити зближення з Європейським Союзом розкололо країну. На території більшої частини середмістя столиці точаться сутички між озброєною поліцією і демонстрантами, які протестують проти вибору глави держави, постійно зберігається небезпека їхнього переростання в серйозне насильство.

Британці вважають, що коренем проблем залишається переконання Януковича, що він може виставити на аукціон українську відданість в обмін на масивну фінансову допомогу, яка посприяє збереженню його політичних позицій.

Водночас вони нагадують, що ЄС ніколи не надавав бюджетної підтримки країнам, котрі шукають зближення з ним.

"Демонстранти в Києві скаржаться на державну некомпетентність, корупцію, труднощі ведення малого бізнесу, а також на особисті вади президента. Вони не будуть задоволені новими переговорами з ЄС, хоча їх може трохи заспокоїти формування уряду національної єдності - до 2015 року при президентові Януковичу", - уточнює видання.

Нічого подібного поки що не заявлено, йдеться далі. Круглий стіл попередніх президентів порадив Януковичу не робити жодних публічних заяв чи пропозицій. Але за відсутності політичного рішення є небезпека, що уряд, який останніми днями хитається між репресіями та закликами до переговорів з протестувальниками, піде на жорсткі заходи, і це обернеться трагічними наслідками, застерігає британська газета.
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/business/_ukrajina-perebuvae-na-mezhi-finansovoji-ta-politichnoji-katastrofi-the-guardian/531497">Gazeta.ua</a>