news-image: Добре там, де ми є
На знимці центральна площа містечка Жовква. За останні роки вона помітно змінилася. Площу, як бачите, цілком загосподарювали – тут і гарно вимощена бруківка, і відремонтовані фасади будинків, кав’ярні, літні майданчики. А тепер тут ще й безкоштовний WI-FI. І це вже заслуга ані місцевої влади, ані власників розташованих тут комерційних закладів – усе, починаючи від ідеї і закінчуючи запуском, зробила місцева громада.

Жовква – містечко зі славною історією і добрими людьми. Тут діє кілька громадських організації. Керівники цих організацій становлять собою певну ініціативну групу, яка збирається раз на місяць, аби обговорити корисні для громади ідеї та прорахувати шляхи їх реалізації. Ініціативна група – це люди молоді, здебільшого студенти вузів Львова. Вони мислять прогресивно, мають багато енергії і бажання зробити своє місто кращим. На початку літа власним коштом і власними руками відреставрували міст у парку. Потім, на загальноукраїнській хвилі, пофарбували у жовто-блакитне два більш новочасних мости, пише ЗБРУЧ.

Більш амбітні проекти, які потребують відчутного фінансового ресурсу, пробували подавати на гранти. Однак до останнього часу підтримки не знаходили. Натомість облаштування на центральній площі зони вільного Інтернету – це перший позитивний досвід жовківчан у залучені коштів грантодавчих організацій. Гроші на Wi-Fi ініціативній групі надала Українська Галицька Асамблея (УГА) в рамках конкурсу на найкращий проект локального значення «Добре там, де ти живеш».

«Ми написали проект і Українська Галицька Асамблея повністю його профінансувала. За 5 тисяч гривень ми закупили обладнання, встановили його, візуалізували площу – тобто наклеїли наліпки та виготовили таблиці, флаєри, які інформують про наявність безкоштовного Wi-Fi. Власних коштів додали не більше  400 гивень і то на організацію урочистого відкриття», – розповідає одна із громадських активісток Жовкви Олена Клак.

Антену розмістили на Ратуші, де розміщується Жовківська міська рада – зараз власне триває процес передачі на її баланс усього цього обладнання. Тобто саме міська рада тепер опікуватиметься тим, щоби все справно працювало. «Це добрий приклад співпраці громади з владою, яка радо прийняла ідею з Wi-Fi і надала всі необхідні дозволи», – говорить керівник проектів УГА Тарас Чолій. Він також відзначає, що один з принципів відбору кращих ініціатив – це те, щоби проект був вигідний якомога більшій кількості місцевих середовищ. «Абсолютно всі роботи зі встановлення техніки та візуалізації площі виконували підприємці  Жовкви. Тобто кошти гранту пішли ще й на користь місцевого бізнесу. І надалі коли УГА підтримуватиме інші громади, то на таке звертатимемо увагу», – пояснив Тарас Чолій.

Загалом у конкурсі «Добре там, де ти живеш» переможцями визнали не лише жовківчан. Окрім них, грант, або «мікрогрант», як його називають в УГА, отримали ще дві (усього заявок було 45) галицькі громади: села Долішнього на Стрийщині та містечка Городенка на Прикарпатті. В обох тепер облаштовують громадський спортивний майданчик, так званий «ворк аут». Станом на нині люди вже самі підготували територію на якій встановлять обладнання, закуплене за гроші УГА. Перевезення цього обладнання зі Львова на місце теж в обов’язках громади. На 1 вересня заплановане відкриття.

«На майданчиках буде два турніки, шведська стінка, бруси, лавки та смітники. Все це сертифіковане і зроблене буде якісно», – хвалиться автор ідеї з Городенки Іван Вережак. Він сам займається «ворк аутом» і переконаний що на новий майданчику з’їжджатимуться хлопці зі всього району. На його заклик відгукнулися місцеві підприємці та люди, готові допомогти справі своєю працею – готувати ділянку під облаштування майданчика прийшли зо два десятка його співмешканців.

«Городенка – містечко з 10-ма тисячами мешканців. В нас є гарний парк площею не менше гектара, але цей парк страшенно занедбаний – крім напівзруйнованого непрацюючого фонтана нічого там нема. Це місце зараз пасує старшим панам, що дуже люблять випити. Закінчимо майданчик, почнемо там збиратися і п’яничок звідти відвадим. Почнуть батьки з дітьми ходити на прогулянки», – малює собі пасторалі Іван.

Він знана у себе в містечку людина, дуже ініціативний молодий чоловік – засновник тамтешньої громадської організації «Творці усвідомленої реальності» – таку вигадав для неї назву. Спільно з товаришами (їх у його громадській організації три десятка) реалізував кілька екологічних проектів та організував безкоштовний літній кінотеатр під відкритим небом. Каже що постійно готує проекти під грантові програми, але ще жодного разу їх не вигравав. «За моїми спостереженнями охочіше дають гроші на Схід чи Південь України. УГА – перша організація на моїй пам’яті, яка цільово працює на Галичину», – говорить він.

І побудова спортивного майданчика за кошти гранту Української Галицької Асамблеї, на його думку – це лише початок. «По–перше, я вже домовився з товаришем і той з Європи привезе нам туди противандальні тренажери. По-друге, тепер ми можемо сміливо йти до місцевої влади з вимогою подбати за той парк. Якщо ми знайшли гроші, то і вони повинні. Там треба освітлення провести, доріжки облаштувати», – каже Іван Вережак.

 

Городенчан також захопив досвід Жовкви і вони планують тепер звернутися до УГА з такою ж ініціативою, тобто самі все організують, а УГА проплатить рахунки на облаштування в містечку зони Wi-Fi. УГА, як з’ясувалося, не проти.

«Добре там, де ти живеш» – це програма, в рамках якої відбувся перший конкурс. Надалі ми плануємо підтримувати подібні ініціативи поза конкурсом. Зокрема УГА готова допомагати громадам в облаштуванні WI-FI зон у містечках чи селах – де є така можливість і потреба. Ми переконані що такі невеликі проекти допоможуть громадам у розвитку місцевого туризму, допоможуть містечкам та селам комунікувати з усім світом», – обнадіює Тарас Чолій. Він, до речі, анонсує ще одну, наступну ініціативу Української Галицької Асамблеї – програму «Сильна громада», що надаватиме гранти вже вдвічі більші за сумою – 10 тисяч гривень.

І на цю програму вже зараз готують податися активісти з Жовкви. «В нас є три ідеї, на основі яких писатимемо проекти. Перша – створення мережі невеличких вуличних бібліотек. Друга – проведення на вулицях міста періодичного театралізованого дійства на історичну тематику. Третя – створення фонду розвитку Жовкви за принципом краутфандінгу – певного різновиду спільно кошту, поширеного зараз у світі», – ділиться планами Олена Клак.

Ну то що ж, Українська Галицька Асамблеє, готуйся :)

22 Серпня 2014, 14:32
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47