news-image: Місце під Сонцем, або хто зібрався до Верховної Ради від округу №88
Після довгих політичних торгів та перемовин виборцям округу №88 подарували нових кандидатів у нардепи. За мандат довіри станом на 1 жовтня боротимуться 18 кандидатів, семеро з них підуть до парламенту від політичних сил, а 11 – самовисуванцями. Традиційно на окрузі не обійшлося без сюрпризів та розчарувань.

З кого коломийці вибиратимуть нового парламентаря – вивчали кореспонденти Колимийських Вістей.

Першим на окрузі розпочав вправлятися в обіцянках «золотих гір» діючий нардепОлександр Доній, якому 2012-го виборці довірили майже 44% голосів. Хоч він і мешканець Києва, однак далі випробовуватиме довіру саме мешканців Коломийщини та Городенківщини. На цих виборах, як і два роки тому, Доній йде до Верховної Ради самовисуванцем.

Цього разу центральною темою своєї кампанії народний обранець зробив війну на Донбасі та підтримку одного із добровольчих батальйонів. Так само, як два роки тому він у Коломиї захищав українську мову, тепер на теренах Коломийщини та Городенківщини Доній підтримуватиме героїчний батальйон «Айдар», який воює на Луганщині.

Після обрання на окрузі Донія бачили вкрай рідко, натомість тепер він активно відвідує масові заходи, ходить по навчальних закладах, запрошує від свого імені до Коломиї відомих митців. За два роки, окрім кількох фестивальних дійств, Доній хіба що «відзначився» скандальним голосування за антидержавний бюджет 2014 року разом з регіоналами та комуністами, а також тим, що замість демократичних коаліцій обрав для себе депутатську групу Єремеєва «Суверенна європейська Україна», яку переповнюють представники Партії регіонів.

Цьому вчинку громада Коломийщини одразу дала свою оцінку: на велелюдному вічі виборці висловили Донію недовіру та закликали його скласти депутатські повноваження. Наступного дня у Коломиї невідомі на знак обурення пошкодили вивіски його громадської приймальні, залишивши написи – «тушка» та «зрадник». Потім була критика з боку його колег з опозиції та майданівців округу, а кількома днями пізніше за провладне голосування у туалеті парламенту Доній отримав на горіхи від депутатів зі «Свободи».

Зараз на малолюдних зустрічах Доній звітує за виконану депутатську роботу 2012-14 рр. Проте хвалитися наразі обранцю нема чим – за всі два роки він зустрівся з громадою округу лише шість разів, переважно відвідуючи район та беручи участь в урочистостях. Про залучені інвестиції на округ, створення нових робочих місць чи відремонтовані дороги коломийці так і не почули. Через що, можливо, на нещодавню зустріч з Донієм в Нижньому Вербіжі прийшов приблизно десяток людей.

Зібрався до Верховної Ради й «старий знайомий» нашого округу – парламентар зі стажемВолодимир Мойсик – уродженець Стецевої Снятинського району. Він був двічі обраний за списками у 2006 і 2007 роках, а перед цим обирався по коломийсько-снятинському округу. За плечима Мойсика стоять скандали з пам’ятками архітектури у Коломиї – казармами на вул. Чайковського та вул. Довбуша. Оскільки жодна з політичних сил не взяла Мойсика у свій список, він йде на вибори самовисуванцем.

Боротиметься за крісло мажоритарника й депутат Івано-Франківської обласної ради трьох скликань, коломиянин Юрій Романюк. Після кількох років перебування у лавах «Батьківщини», цього літа він вийшов з партії і балотується як самовисуванець. Романюк допомагає армії та виступає за вступ України у НАТО.

Чи не найбільшою несподіванкою на окрузі цих парламентських виборів стало самовисування діючого мера Коломиї Ігоря Слюзара. Попри гучні будівельні скандали, корупційні схеми у ратуші та співпрацю з місцевими регіоналами, Слюзар зібрався випробовувати долю у Києві. Про своє рішення балотуватися до Верховної Ради кандидат сповістив на своїй сторінці у Фейсбуці, анонсувавши, що, у зв’язку з виборами, йде у відпустку. Його балотування коломийці одразу сприйняли неоднозначно, мовляв, він хоче втекти від відповідальності за невиконані обіцянки разом з коштами вкладників кількох будівельних кооперативів у Коломиї.

На цих виборах «Батьківщину» на окрузі представляє підприємець, депутат обласної радиПетро Книшук. У районі його підприємства «Прут Генетик» та «Прометей» називають одними з найуспішніших на Прикарпатті. На цьогорічних президентських виборах Книшук був довіреною особою Юлії Тимошенко на Коломийщині. Кандидат відомий в області через кількарічну судову тяганину з колишнім головою ОДА Михайлом Вишиванюком. Нібито саме ці події далися взнаки здоров’ю Книшука, через що він був змушений відмовитися від посади голови районної ради. Але цього року Книшук вирішив ризикнути й посягнув на парламентську висоту.

ac212d10041a5202123e2fd9c366f4d5.jpg

Ще один кандидат йде на вибори від партії – колишній міський голова Коломиї Юрій Овчаренко. На цьогорічних президентських виборах він очолював виборчий штаб Блоку Петра Порошенка та дав доволі хороший результат. Не зраджуючи партії, на вибори Овчаренко піде за списком саме цієї політсили. Разом з програмними тезами партії Порошенка Овчаренко у своїй кампанії використовує спортивну тематику.

Новим обличчям на цих виборах стане громадський активіст, коломиянин Юрій Тимошенко. До парламенту від нашого округу його делегує «Народний фронт». Раніше Тимошенко участі у політиці не брав. Чи не все своє життя він пропрацював маляром-штукатуром, тому про проблеми простих мешканців округу знає не за переказами. 25 років він відстоював незалежність України – був одним з перших, хто вивісив синьо-жовтий український стяг на ратуші та повалив пам’ятник Леніну у Коломиї. Активіст Помаранчевого Майдану та Революції Гідності, боєць Коломийської сотні Самооборони Майдану. Голодував за українську мову у Києві після прийняття закону Колєсніченка-Ківалова. Воював добровольцем Національної гвардії у найгарячіших точках АТО під Слов’янськом та Дебальцевим.

На 88-ий округ від Радикальної партії Олега Ляшка відрядили уродженця Івано-Франківська, підполковника у відставці Віталія Дерпака, який зараз проживає у Києві. Він пробував пройти у парламент 2011 року самовисуванцем від 217-ого округу у столиці. Дерпак очолює ТОВ «Обслуговуюча контора» та є членом Національної спілки журналістів. На його офіційному сайті йдеться, що він пише вірші та пісні, які сам і виконує. Хоч без вил, але з піснею «Летом в Одессу» Дерпак підкорюватиме виборців 88-ого округу.

Від політичних сил по округу підуть ще троє кандидатів – активіст та громадський діяч, а в минулому – депутат Коломийської міськради та голова «Молодого руху» Любомир Грицак від партії «Воля», голова Українського інституту Міжнародної політики Ростислав Томенчук від «Сили людей» та громадський активіст Іван Сузанський від «Правого сектору»,

За крісло мажоритарника поборяться й майданівці-самовисуванці – сотник Коломийської сотні Володимир Пак та голова ГО «Золоті леви Чорної сотні» Іван Григорів.

Також самовисуванцями до ВР зібралися заступник отамана обласного товариства «Українського Реєстрового Козацтва», мешканець Городенківщини Роман Калин, голова Коломийської міськрайонної організації «Українська спілка ветеранів Афганістану», депутат міськради Йосип Тодорів, помічник начальника Головного управління Міністерства доходів і зборів України у Київській області Тарас Мар’янський, голова Чортовецької сільської ради Теодор Оробець та доцент кафедри театрального мистецтва Інституту екранних мистецтв Степан Мандзюк.

06 Жовтня 2014, 8:35
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47