news-image: Ризикована стратегія
Івано-Франківськ залучив кредит для реконструкції системи теплопостачання

Проблема енергозабезпечення та ефективного використання енергоресурсів — одна з найбільш гострих для Івано-Франківська. Особливо енергоємною підгалуззю житлово-комунального господарства є теплопостачання. В умовах стрімкого зростання цін на природний газ та електроенергію необхідність кардинального реформування теплоенергетики міста набуває стратегічного значення.

Справа на 200 мільйонів

Центральне теплопостачання міста здійснює державне міське підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Обладнання та устаткування цього енергетичного монополіста застаріле та зношене, адже підприємство створено в 1966 році, а його масштабна модернізація відбувалася ще в 70-80-х роках минулого століття.

Для технологічної перебудови підприємства Івано-Франківська міська рада вирішила залучити кредит Європейського банку реконструкції та розвитку й інвестиційний грант Шведського агентства міжнародного розвитку. ЄБРР надасть 7,2 млн. євро, а шведське агентство — 3,6 млн. євро. Характерно, що шведські кошти є грантом, який не доведеться повертати. Кошти ЄБРР надають терміном на 10 років за кредитної ставки не вище 6% річних, яка залежатиме від зміни кредитного рейтингу міста. Зазначимо, що попередня версія угоди, яку депутати схвалили влітку цього року, містила дещо інші умови. Тоді місто домовилося з іноземними кредиторами про 26,25 млн. доларів, а термін кредиту мав становити 20 років. Як бачимо, за кілька місяців умови залучення кредитних коштів значно погіршились. Як улітку, так і тепер гривневий еквівалент позики становить близько 200 млн. гривень, однак термін кредитування скоротився вдвоє. Ймовірно, що на іноземних кредиторів так вплинули істотна девальвація гривні, а також військові дії на сході України. 

Іванофранківцям обіцяють високоякісні послуги

Метою проекту «Реконструкція та модернізація системи централізованого теплопостачання міста Івано-Франківська» є надання високоякісних послуг з обігріву та гарячого водопостачання осель шляхом розвитку системи опалення, підвищення ефективності діяльності підприємства, зменшення використання паливно-енергетичних ресурсів, а також зменшення викидів шкідливих речовин. Домогтися цього планують шляхом реконструкції котельного обладнання, заміни газових котлів, встановлення котлів на біопаливі, автоматизації технологічного циклу виробництва теплової енергії, встановлення індивідуальних теплових пунктів та заміни трубопроводу теплової мережі з використанням теплоізольованих труб.

У рамках проекту планують реконструювати котельні на вулицях: Тролейбусній, 40-а, Дорошенка, 28-а, Довгій, 68-а, Військових ветеранів, 8-а, Медичній, 17-а.

Також мають влаштувати індивідуальні теплові пункти в багатоповерхівках та бюджетних закладах міста, які опалюються від котелень на вул. Дорошенка, 28-а, Тролейбусній, 40-а та в районі ЦТП «Надвірнянська—Хоткевича». Крім того, в Івано-Франківську реконструюють котельні на вул. Федьковича, 91-а, Мазепи, 142 та на вул. 22 Січня в селі Крихівцях Івано-Франківської міської ради. Значні роботи проведуть у частині модернізації теплових мереж. Зокрема, планують демонтувати наявну чотиритрубну систему теплопостачання на двотрубну. Також проведуть реконструкцію трубопроводів теплових мереж з використанням теплоізольованих труб загальною довжиною 3,9 км у теплових районах «Дорошенка», «Пасічна» та «Позитрон». 

Після реалізації запланованих заходів має підвищитись надійність теплопостачання та гарячого водопостачання. Зокрема, жителям міста обіцяють стабільне забезпечення гарячою водою в літній період. Також мають зменшити втрати теплової енергії в мережах і зекономити кошти, які нині витрачають на поточний та капітальний ремонти мереж і котелень. Крім того, з’явиться можливість регулювати рівень тепла в будинках та бюджетних закладах, які обслуговуватимуть  індивідуальні теплові пункти. Загалом система теплопостачання має працювати більш стабільно, з меншою кількістю аварій та несправностей.

У перспективі — суцільна економія

Значним має бути й економічний ефект від впровадження проекту. Згідно з розрахунками, в перший рік тепловики зможуть зекономити близько 1,5 млн. євро, а надалі — й ще більше через імовірне зростання цін на енергоресурси. В більшості котелень газові котли планують замінити на електричні, однак з вищою ефективністю.

Разом з тим у низці котелень встановлять котли на біопаливі, що дозволить зменшити споживання природного газу на 6,68 млн. кубометрів на рік. Більш ефективні котли дозволять зменшити споживання електроенергії на 979 МВт/год. на рік. У процесі модернізації автоматизують роботу котелень, що призведе до необхідності звільнити частину працівників. Щоправда, йдеться приблизно про 10 робочих місць. Крім того, реалізація проекту дозволить зменшити викиди шкідливих речовин (зокрема СО2) на 15,5 тис. тонн на рік.

А споживачі заплатять за все

Термін реалізації проекту становить два роки. Крім того, передбачено пільговий період протягом двох наступних років, коли містові не доведеться сплачувати кредит. Після збігання цього терміну позику повертатимуть 16-ма рівними частками, які погашатимуть кожні півроку. Найцікавішим залишається питання: за чий рахунок здійснюватимуть масштабну модернізацію? Крім коштів ЄБРР та грантових Шведського агентства міжнародного розвитку, мільйон євро повинен виділити бюджет Івано-Франківська. Щоправда, головний тягар все ж таки ляже на плечі споживачів послуг «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Річ у тому, що основним джерелом повернення кредиту є інвестиційна складова тарифу на послуги з опалення та гарячого водопостачання.

Простіше кажучи, підприємство закладе витрати на погашення кредиту у вартість теплопостачання та гарячого водопостачання. В проектній документації немає жодних розрахунків з цього приводу. Однак розмір кредиту дозволяє припустити, що підвищення тарифів буде досить значним. Адже після збігання дворічного пільгового періоду підприємству доведеться кожні півроку сплачувати щонайменше по 500 тис. євро. Якщо врахувати, що Україну чекає неминуче стрімке підвищення цін на природний газ, ситуація виглядає дуже загрозливою. Навіть за нинішніх цін заборгованість споживачів перед ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» становить понад 60 млн. гривень.

Тривожною є ситуація і на валютному ринку. У разі подальшої девальвації гривні сплатити кредит буде все важче і важче. Разом з тим міський голова Віктор Анушкевичус на підписанні кредитної угоди заявив, що реалізація проекту не спричинить підвищення тарифів на опалення та гарячу воду.

Насторожує і те, що про кредитний проект вартістю 200 млн. гривень мало говорилось у пресі. Керівники міста не присвячували цій події брифінгів чи прес-конференцій. Журналістів запросили лише на підписання кредитної угоди, чим тільки констатували сам факт події, яка вже відбулася. Що це: скромність чи розуміння того, що місто стоїть на порозі великих труднощів через взяті на себе зобов’язання?

Попри всі можливі позитивні та негативні наслідки від реалізації цього проекту жодних громадських обговорень не проводили. Як і в більшості ситуацій, рішення приймали у вузькому колі, де загал іванофранківців виявився традиційно зайвим

18 Листопада 2014, 12:49
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47