Їх появи боялися передусім власники автомобілів, які звикли паркуватися, де заманеться. А ці побоювання виявилися небезпідставні. Подивіться, наскільки більше стало місця в Івано-Франківську. Виявляється, за бажання можна знайти, де залишити автомобіль, щоби він нікому не заважав, нікого не дратував. Звісно, до кінця проблему ще не розв’язано, бо ж минув тільки місяць, як на вулицях обласного центру з’явилася патрульна поліція. Молоді хлопці і дівчата не подібні до звичних для нас «ментів», здається, з іншим менталітетом, не заражені хворобами тієї системи, днями звітували про свою роботу.

Найбільше розмов точилося чомусь довкола транспортного питання, хоча патрульні не лише забирають на штрафмайданчик  неправильно припарковані автомобілі чи ганяються за п’яними водіями. Вони також протистоять і вуличній злочинності, виїжджають на сімейні скандали, підбирають і доставляють або до лікарні, або додому осіб, які так «нализалися», що ноги їх самі вже не несуть. Виявляється, це серйозна проблема. Якось підрахував, що за один день нашим патрульним довелося понад десять разів виїжджати за повідомленнями громадян, що на тій чи іншій вулиці лежить чоловік, можливо, йому стало зле і потрібна допомога. Та фактично всі вони виявилися п’яничками.
— Загалом за місяць до нас надійшло понад 730 викликів різного характеру, було складено 2 201 постанову, виявлено 48 водіїв у стані алкогольного сп’яніння, — розповідає командир батальйону Дмитро Міхалець. — Усі відповідні матеріали направлено до суду, наш юридичний відділ тримає їх на контролі, щоби справи знайшли своє логічне завершення, а водії були відповідно до законодавства покарані. Також евакуйовано 68 автомобілів, які дуже перешкоджали руху чи були учасниками ДТП, або їх водії перебували в стані алкогольного сп’яніння і не могли самостійно забрати свій транспортний засіб. Доводилося виїжджати на крадіжки тощо.
Із резонансних випадків — це інцидент із Даною Орленко, затримання ігоря Халаменди, ДТП, яка сталася біля місця проведення антикорупційного форуму в Івано-Франківську, а буквально днями виявили підпільний клуб гральних автоматів...
Якщо про випадок з Халамендою наша газета писала, то ситуація зі згаданою пані набула розголосу завдяки інтернету. Жінку за кермом позашляховика, до речі, дружину одного івано-франківського підприємця, який також свого часу став відомим завдяки скандалу із забудовою на вул. Гаркуші в обласному центрі, зупинили патрульні за неправильне паркування. Точніше, за зупинку в не-встановленому місці та ще й під знаком. Це їй так не сподобалося, що на адресу поліцейських прозвучало від сакраментального: «Один дзвінок — і ти тут більше не працюєш» до банальної нецензурщини. інцидент записали на відео та виклали в інтернеті, де він набув неабиякої популярності. Глузливих коментарів на адресу водія не бракувало. За словами Дмитра Міхальця, згадана Дана Орленко приходила до нього на прийом і ніби погодилася, що поліцейські зупинили її на законних підставах, проте просила видалити відеозапис, у чому їй відмовили. Також відомо, що жінка пообіцяла подати на поліцію до суду. Їхній командир заявив, що до цього вони готові, але наразі ніяких повідомлень із суду до них не надходило. А от самій порушниці було виписано штраф у розмірі 250 гривень. Навряд чи для неї це значна сума, а ось гординя підвелаѕ
Зауважимо, наскільки нам відомо, що поліцейським погрожували не лише судами, а й, так би мовити, незаконними методами впливу. Дмитро Міхалець відповів, що ходили тільки чутки, а прямих погроз не було. Але в разі чого все це буде припинятися жорстко, пообіцяв він, додавши, що за своїх людей стоятиме горою. Водночас підтвердив іншу інформацію, що були неодноразові спроби з боку водіїв, автомобілі котрих були поставлені на штрафмайданчик, так би мовити, «порішати» питання з їх поверненням. Таких осіб виставляли за двері.
Присутність патрульних поліціянтів відчули не лише водії-порушники, а й інші учасники дорожнього руху. Маю на увазі пішоходів, які перетинають проїзну частину, де їм заманеться. Не раз це призводило й до трагічних наслідків. Але з такими пішоходами фактично ніхто не боровся, хоча за перехід дороги в невстановленому місці передбачено штраф у розмірі 51 грн. Проблема тільки в тому, як його виписати, коли більшість наших громадян не носить із собою документів. Проте при бажанні це не може стати на заваді. Адже в таких випадках закон дозволяє доставити порушника для встановлення його особи до відділу чи відділення поліції. Такі ситуації вже виникали з водіями, котрі сідали за кермо без жодних посвідчень особи. Що стосується порушників-пішоходів, то наразі до них таких заходів не застосовували, бо, власне, і штрафів не виписували. Поки що поліцейські обмежувалися профілактичними бесідами і, за словами їх керівника, це вже дало позитивний ефект. «Перебіжчиків» або у невстановленому місці, або на пішохідному переході, але на червоне світло світлофора (подібну до цієї картину не раз спостерігав автор цих рядків на вул. Січових стрільців напроти пошти) стало менше.
Та перейдімо до більш серйозних випадків, з якими зіткнулася патрульна поліція. Вже через два тижні після того, як її працівники вийшли на вулиці, вони затримали осіб, яких підозрюють у розбійних нападах. Це сталося в районі залізничного вокзалу. Повідомлення про те, що там кілька молодиків грабують людей, надходили одне за одним. Патрульним, які отримали відповідне орієнтування, вдалося затримати двох із трьох зловмисників після чергового нападу. З’ясувалося, молодики тільки-но звільнилися з місць позбавлення волі за аналогічні злочини. При них навіть були відповідні довідки з колонії. На зловмисників наділи кайданки та передали їх слідчо-оперативній групі, яка прибула на місце події. Загалом патрульні за місяць розкрили чотири пограбування.
Другий випадок стався днями вже після прес-конференції на вул. Чорновола, де побилися двоє підлітків. 15-річний юнак, розбивши в одному з будинків шибку, уламком скла завдав своєму на два роки старшому суперникові удару в шию. Потерпілого в тяжкому стані непритомного забрала «швидка», а його кривдника затримали патрульні. Дії останнього наразі кваліфікують за тими статтями Кримінального кодексу, де йдеться про замах на вбивство та умисне вбивство.
Коротко кажучи, жителі обласного центру вже відчули появу нової патрульної поліції. інша річ, що одним івано-Франківськом Прикарпаття не обмежується. Хотілося б, щоби таких самих патрульних на своїх вулицях побачили й жителі Коломиї, Калуша, Долини тощоѕ Адже наразі ми живемо в такій ситуації, коли забагато правоохоронців на наших вулицях не буває.
14 Березня 2016, 17:19
Теги:

http://www.galychyna.if.ua/publication/society/dmi
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47