Людина, яка має мету та ціль у житті, рано чи пізно досягне успіху. На відміну від людини, яка живе сьогоднішнім днем і не ставить собі жодних цілей. Життя такої людини – це тупцювання на місці та хаотичне захоплення різними (часто прямо протилежними) речами, які ніколи не доводяться до кінця. Поки дехто так тупцює на місці, світ рухається вперед, з кожним днем все більше віддаляючись від нього.

Міста та їх долі зовсім нічим не відрізняються від людей. Досягає успіху те, яке знає яким хоче бути. Оце «яким хоче бути» – це і є комплексний стратегічний план розвитку, розрахований на десятиліття. Така стратегія повинна визначити пріоритетні напрямки розвитку та сформувати комплексний образ міста, тобто визначити, яким воно має стати за 5, 10 чи 20 років. Стратегія дасть можливість зосередити усі зусилля та ресурси міста на тих ділянках, які дійсно мають перспективу у Коломиї і відсіють баласт. Крім цього наявність стратегічного плану унеможливить залежність розвитку міста від партійних позицій представників місцевої влади і від того, здійснюється ця діяльність перед виборами чи після них. Поки що Коломия управляється ситуативно, залежно від кон’юнктури і політичної доцільності. То хочемо басейн, то вже не хочемо; то реконструюємо «Писанку», то ні, і таких прикладів багато. Досягти таким чином успіху в сучасному глобальному світі неможливо. Це шлях сірої посередності, яких мільйони.

Отже, якщо ми хочемо, щоб Коломия дійсно стала «перлиною Східної Європи», якщо ми не хочемо втратити її шарм і остаточно скотитися до рівня провінційності, влада, за участі громади, за участі експертів, повинна розробити адекватний стратегічний план розвитку Коломиї. Це має бути не паперовий, а справжній план розвитку міста, який визначить пріоритетні галузі розвитку, те, якою ми хочемо бачити Коломию і як цього досягти, пише Дзеркало Коломиї.

Такого плану у місті немає. На сьогодні є тільки намагання його розробити. У Ратуші це питання курує перший заступник міського голови Сергій Коцюр. До нього ми й звернулися за коментарем. Пан Сергій каже, що відсутність довготривалої стратегії – це одна із гострих проблем для міста. Тому нова команда розпочала роботи по створенню такого документа. Однак при цьому, – продовжує заступник міського голови – виявилося, що у місті бракує кваліфікованих фахівців. Відповідно влада вважає, що успішно сформулювати стратегію розвитку вдасться, якщо до цього процесу буде залучено усіх – працівників міської ради, представників політичних партій, громадських активістів, експертів.

Також Сергій Коцюр розповів, що Коломия бере участь у канадській програмі ПРОМІС. Вони дають величезну підтримку, дають людей, які будуть курувати написання стратегії. Окрім Коломиї у цій програмі беруть участь і такі прикарпатські міста як Івано-Франківськ, Долина та Яремче. На сьогодні вже сформовано дорадчий комітет і розпочався піврічний підготовчий період. До жовтня ця команда має напрацювати кінцевий текст.

Щодо сутності стратегії, тобто те, як має розвиватися Коломия, Сергій Коцюр відповів, що бачить наше місто із розвиненою екологічно чистою промисловістю та туристикою. Коломия не має стати туристичною Меккою, але має бути такою, щоб турист захотів залишитися тут більше ніж на півдня. Чистота, затишок та інфраструктура – ці риси мають стати ключовими для нашого міста.

Бере участь у розробці стратегічного плану розвитку Коломиї і колишній депутат міської ради Віталій Вандич. Тепер він є регіональним координатором ПРОМІСу в Івано-Франківській області – програми, в рамках якої буде розроблятися наша стратегія. До цього процесу, каже Віталій, будуть активно долучатися авторитетні українські, польські і канадські фахівці. Однак багато чого залежатиме і від міської влади, від зворотного контакту з її боку. Поки що контакт і бажання працювати є. Крім цього зазначу, що без залучення активних представників громадськості будь-яка стратегія буде лише декларацією. Громада повинна брати безпосередню участь у її розробці і подальшій реалізації та моніторингу, переконаний Віталій Вандич.

Яким вийде сам продукт – стане приблизно зрозуміло уже наприкінці квітня, коли почнеться практична робота. Однак вже зараз ясно, що основою стратегії розвитку має стати туризм, окрім нього важко щось запропонувати. «Фішкою» нашого міста міг би стати привабливий центр, а також можна використати розташування Коломиї, яка лежить в центрі умовної фігури, у вершинах якої є Буковель, Івано-Франківськ – Галич, Чернівці – Хотин, Пнів – Скит Манявський, Дністровський каньйон. Отже, як не крути, але, судячи з відповідей учасників підготовки стратегії розвитку, її основою стане туризм.

Із запитанням про стратегічний план розвитку Коломиї звернулись ми і до активних представників громади. Відомий адвокат Михайло Петрів каже, що така стратегія мала б існувати вже давно.

Однак, якщо вона тільки створюється, то на початку, каже пан Михайло, міський голова мав би поінформувати громаду про реальний стан міста. Що залишилося в комунальній власності, залишки коштів, населення (розбивкою по групах), стан робочих місць, платники податків і т. д. – це свого роду формат аудиторського звіту, і це має бути публічна інформація. Після цього, продовжує пан Петрів, влада озвучує кінцеву мету, тобто, як вони бачать місто. Це має бути промисловий центр (що в принципі нереально), промисловий центр із середнім виробництвом чи просто туристично-рекреаційне місто. Паралельно необхідно і представити заходи та інструменти, як цього досягти.

Крім цього Михайло Петрів вважає, що важливу роль у стратегії розвитку міста повинна відігравати гуманітарна сфера, адже Коломия – це студентське місто. Тут навчається до 5-ти тисяч студентів, однак місто з ними не працює – немає спільних традицій, заходів тощо.

Ось із такого старту Коломия починає продукувати свій стратегічний та довготривалий план розвитку. Нагадаємо, що у 2010 році вже були намагання створити стратегію розвитку, однак нічим конкретним вони не закінчилися і далі розмов не пішли. Надіємось, що цього разу робота буде ефективнішою.

05 Квітня 2016, 14:54
Теги:

http://visty.in.ua/news/kolomyia/news_10377/
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47