За інформацією, яку «Свідомо» надав Індустріальний телевізійний комітет, «Колдрекс» є найбільш рекламованим на телебаченні лікарським препаратом. Минулого року українці витратили на «Колдрекс» 89 мільйонів гривень. В рейтингу продажів ліків «Колдрекс» торік піднявся з 20-го місця на 8-ме. Ми з'ясували, про що мовчить реклама "Колдрексу".

На одну шальку терезів під кахикання, шморгання та стогони падають пігулки і спрей. На іншу - «Колдрекс». «Сильніший за ваші грип та застуду».

Цей слоган нам повторюють щодня. За інформацією, яку «Свідомо» надав Індустріальний телевізійний комітет, «Колдрекс» є лідером з рекламування на телебаченні серед лікарських препаратів.

Компанія «Моріон» - провідний аналітичний центр з фармацевтики в Україні - підрахувала: минулого року українці витратили на «Колдрекс» 89 мільйонів гривень. В рейтингу продажів ліків «Колдрекс» на 8-му місці. У 2008-ому був на 20.

Чи справді він сильніший?

Що ж там у пакетиках зі смаком лимона та чорної смородини?

В Україні під маркою «Колдрекс» зареєстровані сім препаратів. «Колдрекс хот рем» містить 750 мг парацетамолу, 10 мг фенілефрину гідрохлориду та по 60 мг вітаміну С. У «Колдрексі» для дітей 300 мг парацетамолу, 5 мг фенілефрину гідрохлориду, 20 мг вітаміну С. У «Колдрекс максгрип лимон» - ті ж складники, але парацетамолу один грам. Це найбільша дозволена одноразова доза парацетамолу за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Як діє парацетамол, якого в «Колдрексі»найбільше?

Вперше парацетамол був синтезований ще у 1877 році. Він знеболює, знімає запалення та знижує температуру. Як стверджує головний дитячий інфекціоніст Міністерства охорони здоров'я Сергій Крамарєв, ВООЗ рекомендувала для дітей всього два засоби від температури та запалень: парацетамол та ібупрофен.

"Я сам їх приймаю, якщо треба позбутися симптомів», - зауважив головний дитячий інфекціоніст. І додав: «Лікувати вони не лікують, звичайно».

Це важлива заувага, яку підтверджує сам виробник «Колдрексу». Препарат усуває симптоми застуди та грипу, а не лікує причини.

Та це не вся інформація, яку варто знати, перш ніж розірвати упаковку.

Які побічні дії?

«Все є отрута і все є ліки. Залежить від дози», - казав ще Парацельс. У кожного лікарського засобу є так званий «терапевтичний коридор». Це проміжок між дозою, коли препарат вже починає діяти, та дозою, коли він починає шкодити.

Особливість парацетамолу в тому, що його «терапевтичний коридор» здатен різко зменшуватись. Це зазначає Дмитро Харкевич у книзі «Фармакологія» 2004 року.

Парацетамол переробляється печінкою та виводиться з організму з сечею. Але інтенсивний та тривалий вплив препарату дуже шкідливий.

В розвинутих країнах вже давно ведуть статистику токсичних уражень печінки і дослідження їх причин. Аналізуючи останні випадки отруєнь у Великобританії (2000), Австралії (2004), США (2005), професор Південнокаліфорнійського університету Нейл Капловіц з колегами дійшов висновку, що основною причиною відмови печінки є передозування парацетамолом.

Ця думка не нова. Шкода парацетамолу для печінки вивчається ще з 60-х років минулого сторіччя.

У США з приводу токсичності препарату та комбінованих з ним ліків влаштовують освітні кампанії. Експерти FDA - органу з контролю за їжею та ліками Сполучених Штатів - виступають за обмеження препарату і навіть переведення його до статусу рецептурного.

Журнал «British Medical Journal» у 1998 році опублікував звіт про летальні випадки через передозування парацетамолом (10-32 грами). Четверо пацієнтів через 4-6 годин після передозування потрапили до лікарні. Троє з них не мали факторів ризику ураження печінки, тому їх виписали, призначивши активоване вугілля. Четвертого, який прийняв 50 пігулок парацетамолу (він регулярно вживав алкоголь), направили до психіатричної клініки. Через добу всі знову були госпіталізовані з симптомами важкої печінкової недостатності. Жодного не вдалося врятувати, хоча одному зробили пересадку печінки. За звітом 1998 року, в Британії зафіксовано 70 тисяч випадків навмисного або ненавмисного отруєння парацетамолом.

А в Україні?

Збір цих даних ведеться Державним фармакологічним центром. З 1996 року надійшло 37 тисяч повідомлень про побічні реакції на всі ліки.

«Свідомо» запросило дані стосовно парацетамолу.

«Щодо парацетамолу, найчастіше виникали алергічні реакції, що мали як легкий перебіг та проявлялися відчуттям свербежу, шкірними висипаннями, так і тяжкий перебіг: кропив'янка, набряк обличчя, шиї, утруднення дихання, падіння артеріального тиску, шок, ураження шкіри з наступним її відшаруванням.

Рідше лікарі повідомляли про порушення роботи шлунково-кишкового тракту, які проявлялися зниженням апетиту, болем у животі, нудотою, блюванням.

Ще рідше виникали порушення з боку серцево-судинної системи, а саме: збільшення частоти серцевих скорочень, підвищення або зниження артеріального тиску; нервової системи - головний біль, слабкість, запаморочення, порушення сну», - надійшла відповідь з Держфармцентру.

Його дані не можна назвати вичерпними. Центр отримує їх від лікарів, яким повідомили пацієнти і які добровільно вирішили передати цю інформацію далі. Ви можете уявити, як часто це відбувається.

Регулярне вживання парацетамолу може дати ще один - спершу непомітний для нас - ефект. Ураження печінки. «Свідомо» побачило його на кафедрі Національного медичного університету імені Богомольця.

«Отже, бачимо, що у цієї жінки хронічний медикаментозний гепатит», - лікарка розглядає картку пацієнтки і коментує її для студентів кафедри інфекційних хвороб. - «Для точніших висновків треба дообстеження. Воно платне. Як бачимо, пацієнтка - пенсіонерка... На цьому, мабуть, і все...».

Бабуся пригнічено сидить на кушетці і не дуже розуміє, про що йдеться. Хронічний... Медикаментозний... Жінка чекає, коли їй випишуть ліки. А насправді саме ліки за довге життя пенсіонерки призвели до тяжкого захворювання печінки - гепатиту. Таких випадків у Київському гепатоцентрі при інституті Богомольця біля третини від загальної кількості звернень. Тобто десь у 30% пацієнтів печінку «з'їла» не якась зараза, а постійне вживання пігулок.

Яких саме - дорогих чи дешевих, від рідкісних хвороб чи від звичайної застуди - експерти гепатоцентру сказати не можуть.

«На жаль, у нас у Києві немає нормального, стабільного гепатологічного центру, куди потрапляли б дані усіх таких хворих. Окрім токсичних, є багато інших причин ураження печінки. Щоб поставити діагноз «токсичний гепатит», слід виключити усі інші причини. Це потребує ретельної і дорогої діагностики, яку держава не забезпечує, люди її оплатити не можуть. Тому і діагноз, і статистика виходять розпливчатими. До нас же потрапляють тільки з вираженою важкою симптоматикою - в основному, з жовтяницею. А скільки людей, маючи важкі ураження, нічого поки що не відчувають або лікуються в інших закладах! Цього у нас ніхто не рахує. Печінка, як відомо, не болить», - розказує завкафедри інфекційних хвороб Ольга Голубовська.

У Держфармцентрі є два повідомлення про печінкову недостатність в результаті використання парацетамолу. Обидві пацієнтки займалися самолікуванням. І обидві померли.

Одна була вагітна. Впродовж доби вона прийняла 12 пігулок препарату, кожна з яких містила 325 мг парацетамолу. (Хоча в інструкції було зазначено, що максимально на добу можна випити не більше 8 пігулок, а вагітним його використовувати протипоказано).

В іншому випадку пацієнтка шість років разом з парацетамолом пила ще два препарати аналогічної дії. Аспірин та комбінований препарат, де разом аспірин, кофеїн та парацетамол.

«Звернемося до інструкції для медичного застосування, а там написано, що парацетамол використовується протягом 3-5 днів і його не можна використовувати з іншими препаратами, які мають токсичний вплив на печінку. Трагічних наслідків могло і не статися, якби пацієнти не займалися безвідповідальним самолікуванням і виконували те, що вказано в інструкції для медичного застосування», - зауважила начальник Управління післяреєстраційного нагляду Держфармцентру Олена Матвєєва.

Що робити самому?

Для лікування запалень при різних хворобах ВООЗ радить вживати за раз не більше 10-15 мг парацетамолу на кілограм Вашої ваги. Причому дорослі за добу можуть вжити не більше 2-4 грамів, а діти - не більше 1-2 грамів відповідно.

Ми попросили професора Голубовську прокоментувати інструкцію «Колдрекс МаксГрип» - там, де найбільше парацетамолу. В ній рекомендується вживати до 4 грамів парацетамолу на день до 7 днів підряд.

«28 грам парацетамолу на тиждень. Якщо людина так зробить один раз за життя, то це ніяк не відіб'ється, але якщо це буде 2-3 рази на рік, то за 5 років можна отримати достатньо серйозне ураження печінки», - заявила гепатолог.

Головний дитячий інфекціоніст Крамарєв радить не давати дітям препаратів, у яких є не лише парацетамол, щоб не пропустити захворювання, серйозніше за застуду. І дорослим теж не захоплюватися.

«Це препарати одно-, дво-, триразового використання, як швидка допомога. Якщо регулярно приймати парацетамол - отримаєш гепатит», - каже лікар Крамарєв.

Частина лікарів вважає, що звичайну застуду взагалі не варто лікувати, якщо немає температури і серйозних симптомів. Просто побути в теплі. У книжці лікаря Андрю Четлі «Проблемні ліки» йдеться про те, що так звані ліки від застуди - це плацебо. Тобто пігулки, від яких стає краще тільки тому, що ти віриш у це.

«Підвищена температура тіла - це захисна реакція», - нагадує інфекціоніст і гепатолог Ольга Голубовська. «Її не можна збивати. Її треба знижувати, тільки коли розвивається так звана гіпертермія тіла - від 39,5 до 40 градусів».

Ця рекомендація не стосується дітей, людей з пухлинами, після інсульту, хворих на епілепсію.

До теми:

Що кажуть виробники?

Ми попросили прокоментувати тему токсичності виробників «Колдрексу», а також інших препаратів, що містять парацетамол: «Терафлю», «Грипексу», «Фервексу» та «Фармацитрону». Зокрема, надати результати дослідження та клінічних випробувань.

Жоден виробник не зробив цього. Представництво компанії «GlaxoSmithKline» - виробника «Колдрексу» - повідомило, що дослідження не оприлюднюються задля захисту комерційної таємниці. У відповіді на наш запит виробник зазначив, що результати клінічних досліджень «GlaxoSmithKline» публікують на сайті, але парацетамолу там не було. Щодо реклами гендиректор компанії в Україні Анджей Бекіш зазначив: «Ми завжди вказуємо всю необхідну інформацію про препарат у наших роликах і нагадуємо споживачам про необхідність обов'язково ознайомитися з інструкцією... З Вашого листа ми бачимо, що є потреба у додатковому інформуванні споживачів про наслідки неправильного застосування препаратів. Ми з радістю підтримаємо журналістів у цій благородній справі».

Павло Мелехов, представник компанії «Pharmascience», що виробляє «Фармацитрон», поспілкувався з журналістом «Свідомо» телефоном. Він заявив, що піднята тема не є настільки важливою, як нам здається.

«Передозування може бути і від води. Це матеріал наукового вивчення, а не журналістського», - додав він і відмовився від будь-яких подальших коментарів.

Єдина компанія, представники якої погодились з нами зустрітися, - «Novartis Consumers Helth» - виробник «Терафлю».

«Комбінація речовин у складі «Терафлю» є оптимальною для того, щоб покращити якість життя споживача під час хвороби і просто дозволити відчувати себе людиною. Доза парацетамолу у складі наших засобів нижча, ніж в аналогічних, що зменшує шкідливий вплив ліків на печінку», - зауважили у компанії.

Галицький кореспондент  

25 Березня 2010, 11:40
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47