Ми - те, що ми їмо. Якщо обід нам часто заміняє зупа з пакету, а почуття голоду тамується сухариками чи хот-догом, не варто дивуватися різноманітним проблемам зі здоров'ям. З іншого боку, найпростіший спосіб подбати про свій організм - це харчуватися здорово. Спробуємо організувати собі поживний раціон, враховуючи асортимент франківських ринків та супермаркетів і орієнтуючись на середню зарплату. Здорове харчування за невеликі гроші? Цілком реально!

В основі здорового харчування усього кілька принципів. По-перше, раціон має бути різноманітний. Скажімо, вівсянка - це добре, але щодня снідати нею впродовж багатьох років нераціонально. Щоденне меню треба будувати так, щоб упродовж тижня організм отримував максимум поживних речовин з різноманітних продуктів. Найбільш необхідними й корисними для організму вважаються овочі, фрукти, м'ясо, риба, крупи, хліб, горіхи тощо.

По-друге, харчуватися треба в міру. Китайське прислів'я про те, що треба вставати з-за столу трішки голодним, дієтологи вважають золотим правилом здорового харчування. Інша мудрість каже: якщо ви встаєте з-за столу голодним, то ви ситі, а якщо встаєте ситим - то ви переїли. Відчуття ситості з'являється за 20 хвилин після потрапляння їжі в організм. Якщо ж без упину закидати в шлунок їжу аж до відчуття того, що нарешті ви наїлися, будьте певні, що ви з'їли забагато і ніякої користі від цього організму не буде, лише зайві кілограми.

ГМО - Ворог №1

Продукти, які ми споживаємо, мають бути свіжими і якісними. Прихильники здорового способу життя споживають виключно продукцію без вмісту ГМО. «Про рівень шкідливості ГМО наразі можна лише сперечатися, адже їхня дія на людський організм досі не вивчена», - пояснює Михайло Стовп'юк, директор екологічної асоціації «Чиста Флора».

За оцінками Держстандарту, майже половина всіх продуктів, які реалізовуються в Україні, містять генномодифіковані організми. Обов'язкове маркування ГМО для українських виробників ввели ще минулого року, але далеко не всі компанії встигли подбати про маркування своєї продукції. «Етикетки із написом «Без ГМО» для продукції ВАТ «Хлібокомбінат» ще у розробці», - каже начальник контрольно-виробничої лабораторії комбінату Віра Новоставська і запевняє: уся продукція «Хлібокомбінату», а це 40 хлібобулочних і 60 кондитерських виробів, пройшла відповідний контроль і має сертифікати про відсутність ГМО. «Для випікання наших виробів ми не використовуємо навіть ніяких покращувачів смаку чи добавок для продовження терміну реалізації. Вся продукція виготовляється виключно з борошна місцевих виробників».

Покупцям, які не бажають споживати ГМО, варто бути уважними з продуктами із написом «містить рослинні білки» - ймовірно, у їх склад входить модифікована соя. Найчастіше модифікації піддаються: соя, рапс, соняшник, картопля, полуниця, помідори, кабачки, паприка, салат. Найбільше ГМО містять: ковбасні вироби, м'ясні напівфабрикати, соуси, приправи, майонез, кетчуп, молочні продукти, соєве молоко, згущене молоко, шоколад, борошно, продукти швидкого приготування, морозиво, чіпси, жувальні гумки.

Компанії та продукти, у яких, за даними «Грінпіс», можуть міститися ГМО: напої «Кока-Кола», «Фанта», «Спрайт», «Пепсі», «Фруктайм»; дитяче харчування «Unilever», «Nestlе», «Hipp», «Abbot Labs»; їжа з ресторанів «Макдональдс»; чай «Ліптон», соуси «Кнорр», майонези, соуси і приправи «Hellman's» та «Heinz»; шоколадний напій «Nesquik», шоколадні вироби «M&M», «Snickers», «Twix», «Milky Way», йогурти, кефір, сир і дитяче харчування марки «Danon».

Органіка = здоров'я

В усьому світі прихильники здорового способу життя намагаються споживати передовсім органічні продукти харчування (одними з найвідоміших шанувальників органіки, до речі, є Анджеліна Джолі та Бред Пітт). Органічні продукти - це ті, які не містять ГМО, консервантів, барвників, емульгаторів, стабілізаторів та зроблені із сировини, вирощеної у екологічно чистих районах без застосування хімії: пестицидів, гербіцидів, хімічних добрив, стимуляторів росту тощо. І, отже, особливо корисні для організму.

Ринок органічних продуктів в Україні лише почав розвиватися, тому вибір органіки доволі обмежений. Відрізнити органічний продукт можна за маркуванням. На імпортованих з ЄС продуктах найчастіше зустрічається напис «Organic Farming». А продукція українських виробників органіки представлена марками «Чиста Флора» (сертифікат швейцарської марки «IMO»), «Пан Еко», «Жменька», «Галка-Карпати», «Харківнатурпродукт», «Славута». Органічні продукти цих марок продаються майже у всіх супермаркетах. Це передовсім крупи, сиропи, гриби, чаї, сухофрукти.

В нашій області спеціалізовані магазини органічної продукції знаходяться поки що лише у Коломиї. Незабаром планується відкриття такого магазину і в Івано-Франківську, запевняє директор Торгового дому«Чиста Флора» і власник крамниць органіки Михайло Стовп'юк. У двох коломийських крамницях продаються органічні фіточаї з трав, зібраних в екологічно чистих регіонах Карпат, фруктові соки, сиропи, гуцульська бринза, селиські сири, зроблені за швейцарськими технологіями, лісовий мед, сухофрукти. Ціни на продукцію невисокі. Є навіть органічне м'ясо - баранину та свинину постачають з домогосподарств, сертифікованих «Чистою Флорою» (60 грн. за кілограм). А особливою гордістю Михайло Стовп'юк вважає сублімовані фрукти та ягоди. Малина, апельсин, полуниці, смородина заготовлені за спеціальним методом висушування замороженого продукту, який дозволяє зберегти значно більше вітамінів, ніж при звичайній сушці.

Здорове меню

Дієтологи склали список найбільш небезпечних для здоров'я продуктів. На першому місці пончики, далі зупи швидкого приготування, хот-доги, смажена їжа з фаст-фуд, чіпси, майонез, кетчуп та різноманітні соуси. Окрім всіляких синтетичних добавок, ці продукти містять велику кількість шкідливих жирів і обмаль поживних речовин.

А щоб харчуватися здорово, дієтологи радять подбати про те, щоб у вашому меню постійно були такі продукти:

  • яблука - рекордсмен серед фруктів за кількістю поживних речовин;

  • капуста - квашена - лідер за вмістом вітаміну С, свіжа - виводить шлаки та холестерин;

  • помідори - корисні для серця та серцево-судинної системи (джерело калію);

  • часник - укріплює імунну систему;

  • горіхи - пожива для мозку та нервової системи;

  • морква - пожива для клітин, багата вітаміном А;

  • лимон - укріпляє організм у сезон застудних захворювань, джерело вітаміну С і солей калію;

  • цвітна капуста - джерело вітаміну С, покращує роботу кишківника;

  • банан - справжнє джерело енергії.

25 Березня 2010, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47