Як цензуруються теленовини

Журналіст Ігор Кримов та оператор Олександр Алексєєв сиділи в новому офісі Віктора Ющенка неподалік від бастіонів старої київської фортеці. Обох пригостили кавою з цукерками, але час все одно тягнувся повільно. Знімальна група Першого національного чекала на коментар попереднього Президента щодо підпису нинішнього під угодою «газ в обмін на флот». Попереду «утешників» спочатку пролізли колеги з «5 каналу», потім - з «1+1» та «Інтеру». Нарешті запросили державне телебачення, яке Ющенко за п'ять років правління так і не перетворив на суспільне. Хоча обіцяв.

«Конструктив»

Екс-лідер промовляв думку вже мінімум вчетверте, тому говорив флегматично, зате складно. Так не можна, територією держави не торгують, це - зрада національних інтересів.

Зрозумівши, що все закінчилося, оператор зняв камеру зі штатива та ввічливо сказав: «До свидания». Президент не витримав і перепитав, звідки його російськомовний гість. Олександр відповів - з Луганська. Президент не здавався - та хіба не з родини козаків? Оператор миролюбно погодився, що з родини. І вже на вулиці - залишившись на самоті з колегою - додав: з родини козаків, але донських. Вони теж, мабуть, були російськомовні.

Повернувшись у підвал величезного телецентру, куди за «помаранчевої» влади переселили новинарів Першого національного (при цьому зробивши розкішний ремонт з м'яким диваном для відпочинку, просторою кімнатою для летючок та окремою кімнатою для редакторів з прозорою скляною стіною), Ігор взявся вирізати слова Ющенка. Сюжет про домовленості Віктора Януковича з Дмітрієм Медвєдєвим збирав інший журналіст - очільник відділу міжнародних новин Михайло Прудник. У нього вже були коментарі двох простих севастопольців - місцеві колеги підібрали «за» і «проти», хоча «проти» у Севастополі знайти непросто. Плюс схвальна думка голови адміністрації міста та зауваження міністра закордонних справ, що угоди можна продовжити і після 2042 року. Від опозиції мала бути позиція Ющенка.

Ігор без проблем вибрав потрібні слова і повідомив приятелю, що готово. Якщо не звертати уваги на традиційні сумські русизми, Ющенко звучав ясно і лаконічно - тележурналістам не часто з ним так щастить.

«Находження на території України іноземних військ і продовження на 25 років цієї дислокації - це є рішення, по суті, про мілітарну окупацію України військами іноземної держави».

Не підходить - заявила випускова група. Пошукайте інший синхрон. Щоб було конструктивно. Михайло спробував довести випусковим, що попередній Президент мав на увазі саме те, що було вирізано журналістом. Окей, перекажи його думку своїми словами, але синхрон знайти конструктивний - наполягали випускові.

Про зраду - це конструктивно чи ні? А про торгівлю територією? Ігор роздратовано вдруге передивлявся інтерв'ю за сусіднім столом.

Врешті-решт він знайшов і вирізав наступний шматок. «Я сьогодні зранку звернувся до колишніх Президентів, щоб ми сформулювали єдину платформу - реакцію на те, що відбувається. Леонід Макарович таку згоду дав, Леонід Данилович поки ще не на контакті. Було б дуже добре, якби Президенти продемонстрували, що вони можуть підписати перший документ на такому рівні, який би засвідчував, що нам така позиція не подобається».

А закадровий коментар журналіста про те, що Ющенко вважає це зрадою, редактори таки вирізали. Замість цього в сюжеті залишилося: «А попередній Президент України Віктор Ющенко закликав колишніх президентів виступити з єдиною позицією щодо цього рішення».

Це й показали глядачам Першого національного.

Що не показують?

«Треба переробити». Дизайнеру найпопулярнішого в Україні телеканалу вдруге принесли просте завдання. Зробити слайд з текстом заяви Юлії Тимошенко 2005 року. Взагалі-то телевізійники не дуже люблять п'ятирічної давнини заяви. А ще більше - слайди з текстом. Їм подавай відео з бійками, або хоча б сварками, а не літери на екрані.

Але цього разу слайд показали в головному випуску інтерівських новин - у «Подробицях тижня». Ось що на слайді написав дизайнер:

Питання: Вы как политик согласитесь на продление срока пребывания российских войск в Севастополе в обмен на уменьшение цены на газ и нефть?

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ, екс-прем'єр-міністр України: «Конечно, соглашусь. Почему? Потому что очень важно сегодня сделать так, чтобы люди жили богато, и чтобы у них абсолютно не было никаких экономических стрессов. Что касается войск в Севастополе, то всегда можно договориться о предоставлении услуг одной страной другой стране на нормальных коммерческих условиях. Здесь нет ничего плохого» (журнал «Профиль»).

Такий самий слайд у той день побачили й глядачі інших теленовин - «ТСН. Підсумки» на «1+1». Чому журналісти двох каналів з найпопулярнішими новинами взяли однакову тему? А вони її не брали.

На обох каналах тему запропонували «зверху». На «плюсах», як засвідчили «Свідомо» одразу кілька журналістів, ідею приніс особисто генеральний директор Олександр Ткаченко.

«Ми вже кілька років не робимо матеріалів про маєтки наших політиків і високопосадовців у Конча-Заспі чи Межигір'ї», - відкрито визнає в інтерв'ю «Телекритиці» Олексій Мустафін - керівник інформаційного мовлення іншого каналу - «СТБ». Його «Вікна» змагаються за третю сходинку популярності серед теленовин. Але зубастим репортерам - таким, як Осман Пашаєв, який ще 2007 року у формі капітана ДАІ намагався зупиняти міністрів на трасі «Конча Заспа - Київ», знімаючи прихованою камерою, як вони пролітають повз - канал не дає розслідувати зловживання високопосадовців.

«Це принципова позиція. Тому що я вважаю, що ці теми складно висвітлювати так, щоб не виникло підозри у подвійних стандартах», - пояснює Мустафін.

Закривати очі на важливі теми - не нова традиція для центральних телеканалів. Вони належать великим бізнесменам, які є не меншими гравцями у політику. «СТБ», «Новий» та «ICTV» - власність зятя Леоніда Кучми Віктора Пінчука. «Україна» належить Рінату Ахмєтову. «1+1» купив Ігор Коломойський. Позаминулого тижня він чесно розповів на зустрічі з журналістами, що в себе в Женеві, де власник групи «Приват» живе, «плюси» не дивиться. Супутник не ловить. «Але ж Ви не хочете втратити роботу, якщо телеканал позбавлять ліцензії?», - запитав Коломойський журналістів, які просили можливостей вільно робити новини.

Чи при новій владі заборонених тем стане більше? «Телекритика», яка професійно відслідковує якість теленовин, стверджує це з кожним тижнем все впевненіше. Те саме відзначають десятки опитаних «Свідомо» друзів та приятелів-ведучих, редакторів та репортерів.

«Плюсівці» стали свідками суперечки журналістки Ольги Кашпор та шеф-редактора новин Максима Шиленка с гендиректором Ткаченком. Оля повернулася з мітингу під Центрвиборчкомом. Його щоденно збирав штаб Януковича під гаслом «Захистимо вибір народу». Одна з учасниць мітингу розповіла Олі на камеру, що взагалі голосувала за Тимошенко. Інша повідомила, що отримала за день стояння 70 гривень. Ще кілька людей зізналися, що не знають, за що стоять.

Прочитавши сюжет, гендиректор «плюсів» сказав, що він непотрібний. Запропонував, щоб диктор просто сказав кілька слів про те, що мітинг був. Шеф-редактор новин заступився за колегу. Врешті-решт сторони уклали угоду. Сюжет показали глядачам, але без свідчення тітки про 70 гривень.

Та сама історія відбулася й на «СТБ». З тих часів таких історій - десятки на кожному каналі. Не показали коментар Тимошенко після виклику до Генпрокуратури. Викинули критику підвищення акцизів на бензин. Обійшлися без думок опозиції про звернення Януковича до народу. Замовчали про проблеми з друком іноземних паспортів. І - все більше висвітлення дій Президента та прем'єра. Незалежно від того, наскільки це важливо. «Тепер доведеться посилати на апельсини», - поклавши слухавку, злобливо сказав колегам випусковий редактор Першого національного. Вранці він не хотів знімати історію про зустріч Януковича з принцом Іспанії. (Справді, що в цій історії для нас з вами, з чиїх податків утримується державний канал?). Але голос у слухавці змусив досвідченого медійника змінити думку.

Гарний приклад зростання популярності новин на тему «Як можновладці турбуються про Україну» - теленовини 26 травня. Чотири канали - Перший національний, «Інтер», «1+1» та «Новий» - показали ось таку думку Миколи Азарова:

«Знову сотні будинків підтоплені, зруйновані мости, шляхи, лінії електромереж. У мене просте питання: коли це припиниться? Ми що, не знаємо, де і які гідротехнічні споруди потрібні? Не знаємо, як будувати мости і дороги, які не змиває водою? Не можемо відновити ліси, які захищають від повені? Можемо, і порядок тут треба наводити не на один рік, а на десятиріччя».

У чому цінність цієї думки? Що Азаров робив під час попереднього урядування? Кому належать підприємства, що освоюють державні гроші на боротьбу з паводками? Хто закриває очі на вирубку лісів? Будь-який професійний журналіст задався би цими запитаннями, перш ніж транслювати таку заяву прем'єра.

Але як багато залишилося професійних журналістів на ТБ?

Чому вони погоджуються

Усі троє розсміялися одночасно. Редактор, журналіст і продюсер «Інтеру» у кав'ярні біля Інституту міжнародних відносин сперечалися, що можна зробити, щоб новини робили вільно. Керівник інформаційної служби Лариса Горська - представниця власника, яка ані дня не працювала журналістом. Шеф-редактор новин Олександр Пилипець - людина, яка безпосередньо забороняє теми, ріже сюжети та пробиває побільше інформації про Президента та прем'єра. Випускових редакторів без пояснень перетасували між престижними вечірніми новинами та менш престижними денними та ранковими. І вони - за винятком одного - не сперечаються. Більшість досвідчених журналістів пішла з каналу ще під час виборів. Набрали молодь, яка переважно боїться опиратися тиску. Все частіше на каналі помічають Ігоря Шувалова. Політтехнолог з Москви активно допомагав кампанії Віктора Януковича ще у 2004 році. Тепер - знову на коні. Все частіше дзвонить редакторам з вказівками.

Журналісти, які з цим не погоджуються, заснували рух «Стоп цензурі». Вони почали вголос оприлюднювати факти, і на каналах, де таких журналістів більшість - насамперед «1+1» та «СТБ» - втручань поменшало. Минулого тижня активісти руху, вдягнувши футболки з його назвою, закидали запитаннями про цензуру Президента, який на перші 100 днів зібрав прес-конференцію. Віктор Янукович сказав, що він теж проти цензури, і доручив розібратися з її проявами присутньому голові Служби безпеки України.

Новина про це, отримана на мобільний телефон, лише викликала дружній сміх трьох інтерівців у кав'ярні...

Галицький кореспондент

11 Червня 2010, 14:08
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47